Podeli vest

Gaslajting je reč koju smo, prema Vebsterovom rečniku, najčešće guglali u 2022. godini. Sudeeći po seriji “Gaslit” u kojoj jednu od glavnih uloga igra Džulija Roberts ova reč bi mogla biti među najpopularnijim i ove godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Glagol “gaslighting”, kod nas se može prevesti frazom „praviti nekoga ludim“. Drugačije rečeno – gaslajting je proces u kome neko pokušava da manipuliše nama tako što nas ubeđuje u sve suprotno od onoga što osećamo ili govorimo.

 Psihijatar prof. dr Vladimir Diligenski za RTV kaže da nama mogu da manipulišu emotivni partneri, nadređeni na poslu, odnosno sve osobe od kojih na neki način zavisimo.

Da biste sami mogli da donosite odluke, da ne biste sumnjali u svoje misli, potrebno je potražiti pomoć.

„Nekada je dovoljno da to budu ljudi od poverenja, najbolja drugarica, kako biste došli do a-ha efekta – prosvetljenja. Do toga može doći i noću tokom spavanja, da se sve kockice slože“, kaže prof. dr Diligenski.

Serija “Gaslit” ovaj fenomen posmara iz drugo ugla.

U seriji “Gaslit” Džulja Roberts glumiti Marthu Mitchell koja je bila udata za američkog državnog advokata Richarda Nixona, Johna Mitchella, koga glumi Sean Penn. 

Martha je postala kontroverzna ličnost nakon što je oglasila uzbunu zbog predsednikove umešanosti u skandal Watergate.

Martha je zaslužna za otkrivanje afere Watergate

Martha je bila prepoznatljiva po velikoj frizuri, sunčanim naočarama u obliku mačjih očiju i ekstravagantnim haljinama  Imala je veliki utjecaj čim je stigla u Washington. Redovno je gostovala u emisijama, a imala je i sklonost čavrljanju s novinarima o poslu svog supruga.

Kad je John pokušao da je spreči da sazna detalje provale u Watergate, postala je sumnjičava i pokušala je upozoriti novinare. Tada su je navodno zatočili, tukli i naveliko diskreditovali. Ona i John su se na kraju razveli, a on je bio u zatvoru zbog krivokletstva, zavere i ometanja pravde. U Nixonovom intervjuu s Davidom Frostom 1977.,  rekao je: “Da nije bilo Marthe, ne bi bilo ni Watergatea.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: