Podeli vest

Menčer je napomenuo da je popunjenost mađarskih skladišta gasa 32 odsto ukupnih kapaciteta, dok je prosek u Evropskoj uniji ispod 20 odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta s
Foto: Shutterstock

Gasprom je započeo isporuku dodatnih količina gasa Mađarskoj, više nego što je predviđeno dugoročnim ugovorom između dve zemlje, objavio je danas na svom FB profilu državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer.

Menčer je podsetio da je vlada u Budimpešti ranije odlučila da nabavi dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa kako bi se Mađarska energetski obezbedila dok se Evropa suočava sa krizom energenata izazvanom ratom u Ukrajini i sankcijma Rusiji, prenosi agencija MTI.

Razgovori koje je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije obavio sa svojim domaćinima u Moskva otvorili su put za sporazum na osnovu kojeg je Gasprom počeo da isporučuje dodatne količine gasa, objasnio je Menčer.

U prvoj fazi, Gasprom će do kraja avgusta isporučivati svakodnevno dodatnih 2,6 miliona kubnih metara gasa kroz gasovod Turski tok, rekao je mađarski zvaničnik i dodao da su u toku razgovori o dinamici isporuka gasa za semptembar.

Menčer je napomenuo da je popunjenost mađarskih skladišta gasa 32 odsto ukupnih kapaciteta, dok je prosek u Evropskoj uniji ispod 20 odsto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: