Podeli vest

Veliki broj zemalja u Evropi u ovom trenutku ne traži nikakvu vrstu covid -19 potvrde za ulazak u zemlju, ali ima i onih koje su zadržale mere zaštite

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/Forbs

evropa putovanje
Foto: Shutterstock

Magazin Forbs objavio je ažuriranu listi evropskih zemalja u kojima nisu potrebna nikakva dokumenta povezana sa kovid-19 i listu zemalja koje još uvek traže neku vrstu potvrde.

Trenutno u Evropi postoji 30 destinacija koje nemaju ograničenja za Covid-19: Albanija, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija , Kosovo*, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Norveška, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovenija, Švedska, Švajcarska i UK.

To znači da, bez obzira na istoriju vakcinacije, nije potrebno pokazivati nikakvu dokumentaciju koja se odnosi na zdravstveno stanje putnika.

Sa druge strane, za putovanje u ove zemlje, u zavisnosti odakle dolazite, možda će vam biti potrebna neka vrsta covid-19 potvrde

Estonija – osobe koje dolaze izvan EU/EEA moraju da pokažu dokaz o statusu vakcinacije, potvrdu o oporavku ili negativan rezultat testa ili moraju biti u izolaciji na 7 dana.

Finska – samo potpuno vakcinisane osobe mogu da posete Finsku, što uključuje i dopunsku vakcinu u roku od 270 dana od drugog uboda. Nevakcinisanim putnicima nije dozvoljeno putovanje koje nije neophodno. Ova pravila bi mogla biti ukinuta krajem juna.

Francuska—iako je Francuska ublažila mnoga svoja ograničenja putovanja, ona ima različita pravila o tome da li je neko vakcinisan ili ne i u zavisnosti od zemlje iz koje putuje. Većina zemalja je na listi zelenih, iz kojih ljudi mogu putovati na putovanja koja nisu neophodna, a potpuno vakcinisani putnici mogu ući bez zahteva za testiranje.

Malta—od 6. juna ne postoje obavezni uslovi karantina, ali svako ko stigne u zemlju mora da poseduje sertifikat o vakcinaciji, dokument o oporavku ili negativan rezultat testa na Covid-19.

Holandija—i dalje je na snazi zabrana ulaska za sve putnike koji dolaze izvan EU/šengenskog područja u Holandiju, osim za one koji mogu dokazati da su vakcinisani ili mogu pokazati potvrdu o oporavku.

Portugal—svako ko putuje u kontinentalni Portugal trebaće ili dokaz o vakcinaciji, statusu oporavka ili negativan rezultat testa. Madeira i Azori su, međutim, ukinuli sva svoja ograničenja, bez obzira na vakcinalni status.

Slovačka—Slovačke vlasti dozvoljavaju posetiocima koji poseduju potvrdu o oporavku ili vakcinaciji i u nekim ređim slučajevima negativan rezultat testa.

Španija—zemlja je nedavno ukinula zahtev da putnici koji dolaze iz EU/šengenskog područja pokažu dokumentaciju koja se odnosi na njihov status Covid-19. Međutim, izvan regiona EU/EEA, putnici moraju pokazati dokaz o vakcinaciji, oporavku ili negativan rezultat testa – ili PCR uzet u roku od 72 sata ili antigen uzet u roku od 48 sati.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: