Podeli vest

Procurela pentagonska dokumenta krajem još krajem januara i početkom februara našla su se na gejmerskoj mreži Discord. Do ovog bizarnog saznanja došla je istraživačka grupa Bellingcat koja je otkrila dalji put dokumenta

Autor : Bilten.rs , Izvor :

PENTAGON
Foto: Shutterstock

Tajni dokumenti koji su procurili iz Pentagona i CIA prvobitno su podeljeni na gejmerskoj mreži Discord, i to znatno pre nego što su se pojavili u široj javnosti, otkrila je Bellingcat, istraživačka grupa.

Prema pisanju Ekonomista fajlovi koji su procurili sadrže vojne procene o ratu u Ukrajini i izveštaje CIA o nizu globalnih pitanja, pa i o američkim saveznicima i Kini.

Sa gejmerske platforme proširili su se na Telegram, a zatim nastavili da kruže internetom.

Američka vlada potvrdila je autentičnost objavljenih dokumenata koji prema Wall Street Journalu potiču iz različitih američkih tajnih službi ili iz vrhovne komande američkih oružanih snaga.

“Dokumenti nam otkrivaju da su američki vojnici za specijalne operacije na terenu u Ukrajini značajno više uključeni nego što se prvobitno mislilo. Na terenu je stotine pripadnika američke vlade, 17 vojnih brodova, a dokumenta pokazuju i da su u jednom danu 72 leta borbenih aviona izvele američke snage, kazao je Jack Midgley” viši suradnik Centra za novu američku sigurnost za CGTN America.

Njegovo mišljenje je da ove činjenice idu u prilog onima koji smatraju da rat u Ukrajini nije stvar NATO-a iili neka globalna stvar već stvar SAD-a.

Ono što analitičari posebno podvlače je da je tajming curenja dokumenata izuzetno loš, jer su dokumenta dospela u javnost pred ukrajinsku kontraofanzivu.

Procurela zbirka nudi izuzetan detaljan pogled stanja Ukrajinskih oružanih snaga i smatra se da je upravo to razlog za odlaganje kontraofanzive.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: