Podeli vest

Igra više nije samo igra – industrija video igara upošljava više od 3.000 stručnjaka i donosi 150 miliona evra godišnje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Pixabay

Industrija video igrica u Srbiji posluje odlično i veliki broj kompanija iz ove oblasti postiže veoma dobre rezultate na globalnom nivou, izjavio je osnivač i član Upravnog odbora Asocijacija industrije video igara Srbije Nikola Čavić.

Učestvujući u radu panela „ Budućnost inovativne industrije – dodatno ubrzanje ili ravna linija“, koji je večeras održan na Kopaonik biznis forumu, istakao je da asocijacija industrije video igara ima 110 članova i da je, iako većina radi na razvoju igara, naročito ponosan na činjenicu što ima i dosta kompanija iz raznih drugih sfera.

„U Srbiji postoje kompanije koje razvijaju video trejlere za neke od najvećih igara u svetu, zatim druge koje nude specifične servise, video reklame, neke na raznim platformama i za blok čejn i za mobajl i za konzole“, naveo je Čavić.

Gejming industrija zapošljava više od 3.000 stručnjaka

Istakao je da će uskoro biti objavljen novi izveštaj za 2021. godinu, sa podacima o prihodima i broju zaposlenih ali da se može proceniti da trenutno ovaj sektor generiše oko 150 miliona evra godisnje i da zapošljava više od 3.000 stručnjaka.


„Naš ekositem je svrstan među pet najperspektivnijih u Evropi za dalji rast i razvoj što je odličan pokazatelj da radimo prave stvari i da treba da nastavimo u tom pravcu“, naglasio je Čavić.


Govoreći o ciljevima asocijacije, rekao je da se ona zalaže za bolju klimu i poslovni ambijent u kojima kompanije mogu da posluju da bi bile konkurentne na globalnom nivou.

U gejming industriji rade i scenaristi, marketari, pisci…


Posebno je naglasio da ljudi nisu svesni koliko u gejming industriji ima raznih profesija i da se obično misli da su to samo artisti ili programeri ali, kako je rekao, u njoj su i pisci i scenaristi, marketari, prevodioci.

Govoreći o razvoju blokčejn tehnologije u Srbiji, osnivač i generalni direktor MVP Workshop Ivan Bjelajac je naglasio da smo mi kao zemlja veoma rano bili u blokčejnu.

Naveo je da u Srbiji ima oko 60 firmi koje se bave razvojem blokčejn proizvoda ili pružanjem usluga u tom domenu, a koje žive isključivo od toga.

Dodao je da verovatno ima još isto toliko firmi kojima je nešto drugo primarna delatnost, ali rade sa blokčejnom na neki način i većina njih ima pet do 10 zaposlenih.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: