Podeli vest

Američki milijarder Bil Gejts uložio je u australijsku startap kompaniju, koja posluje u oblasti klimatskih promena i namerava da smanji emisije metana koji nastaje kravljim podrigivanjem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BIL GEJTS BILL GATES
Foto: Shutterstock

Osnivač Majkrosofta govorio je o proizvodnji mesa i njegovom uticaju na životnu sredinu, preneo je “BBC” na srpskom. Posle ugljen-dioksida, metan je najzastupljeniji gas sa efektom staklene bašte.

Životinje poput krava, koza i jelena emituju metan kada njihov stomak vari teška vlakna, kao što je trava.

U tom procesu fermentacije nastaje metan, a najveću količinu tog gasa izbacuju podrigivanjem.

Univerzitetska istraživanja su pokazala da bi moglo da dođe do značajnog smanjenja emisija metana ukoliko bi se krave hranile morskim travama.

Startap Rumin8 iz Perta radi na pravljenju dodatka ishrani, sintetičkom proizvodu od crvenih algi, koji sprečava stvaranje metana. Sakupili su 12 miliona dolara u akciji prikupljanja novca uz pomoć firme “Brejktru Enerdži Venturs”, koju je Gejts kupio 2015. godine, objavili su iz ove australijske kompanije.

Izvršni direktor Amazona Džef Bezon i Džek Ma, kineski biznismen i osnivač firme Alibaba, takođe su uložili novac u ovaj startap. U stogodišnjem periodu, metan 28 do 34 puta više zagreva planetu od ugljen-dioksida.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: