Podeli vest

“Da je FBI uradio svoj posao, Nasar bi bio zaustavljen pre nego što je dobio priliku da zlostavlja stotine devojčica, uključujući i mene”, rekla je Samanta Roj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

GIMNASTICARKE TUZE FBI
Foto:Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP, File

Najmanje 90 bivših i sadašnjih američkih gimnastičarki, koje su bile su bile žrtve zlostavljanja sportskog lekara Lerija Nasara, zatražile su više od milijardu dolara obeštećenja od Federalnog istražnog biroa (FBI), prenose američki mediji.

Advokatska firma iz Kalifornije, koja zastupa žrtve zlostavljanja, saopštila je da se među 90 podnosilaca zahteva nalaze i olimpijske šampionke Simon Bajls, Ali Rajsman i Mekejla Maroni.

“Vreme je da FBI bude pozvan na odgovornost”, rekla je bivša američka šampionka u gimnastici Megi Nikols, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Prema američkom saveznom zakonu, FBI ima šest meseci da odgovori na tužbu. Američko ministarstvo pravde je u maju saopštilo da neće podneti krivične prijave protiv bivših agenata FBI koji nisu brzo otvorili istragu protiv Nasara.

“Da je FBI uradio svoj posao, Nasar bi bio zaustavljen pre nego što je dobio priliku da zlostavlja stotine devojčica, uključujući i mene”, rekla je bivša gimnastičarka Samanta Roj.

Američki mediji podsećaju da su tri gimnastičarke 2015. godine obavestile lokalne FBI agente da ih je napao timski lekar Nasar. Međutim, FBI nije otvorio zvaničnu istragu niti obavestio državne i savezne vlasti u Mičigenu.

Nasar je uhapšen 2016. godine tokom istrage policije Univerziteta Mičigen. On je priznao da je godinama zlostavljao američke gimnastičarke, a osuđen je 2018. na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: