Podeli vest

Osnivač pokreta Narodna mreža Vladan Glišić ocenio je danas da Narodni pokret čije je formiranje najavio predsednik Aleksandar Vučić predstavlja saborno organizovanje i da oličava nacionalno jedinstvo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Glišić je primetio da su Vučićeve poruke, povodom osnivanja pokreta, išle u dva pravca, te da se jedna odnosi na odbranu teritorijalnog integriteta, a druga je upućena onima koji smatraju da treba da idemo u pravcu popuštanja i sa kojima komunikacija treba da bude na pristojnom nivou kako ne bi dolazilo do konflikta i razaranja društvene zajednice.

“Ako narodni pokret bude išao u ta dva pravca, to znači da prema ljudima koji su probriselski orijentisani mora da se zauzme jedan principijelan ali pristojan stav, bez nazivanja izdajnika, pravljenja tenzija u društvu i to nam treba kao društvu”, rekao je on za Tanjug.

Glišić je naglasio da je dobro što predsednik Vučić šalje poruku u ta dva pravca, zato što je jedno od njegovih ustavnih ovlašćenje da oličava nacionalno jedinstvo. Glišić smatra da treba ublažiti retoriku prema strankama koje, kako on tvrdi, zastupaju iste ideje kao SNS, a to su defakto “suverenističke stranke”.

“Da sam na mestu predsednika, ja bih ih pozvao u taj blok jer se po idejama ne razlikuju ni u čemu, samo ispada da su oni malo radikalniji ali to što su radikalniji, to ne znači da nisu deo procesa jačanja nekog nacionalnog otpora”, smatra Glišić.

Glišić je rekao da sve stranke koje imaju taj program bi trebalo da udju, kao da bi mogao da se nađe način komunikacije sa onima koji imaju drugačiji program, sa kojima bi se uspostavio jedan kodeks političke pristojnosti u javnosti u kojem nema etiketiranja i prozivanja.

“Vlasti imaju vrlo jasan stav, predsednik je rekao da neće priznati ni faktički ni de jure to što se desava na Kosovu i u samom tom slučaju, to podrazumeva tu vrstu spremnosti da se sa strankama razgovara, jer ako se spusti tenzija u komunikaciji sa opozicionim strankama, onda će se osetiti u društvu jedno olakšanje”, objasnio je Glišić. On se nada da će poziv za ulazak u Narodni pokret da bude široko postavljen i da će se odnositi na one koji su opoziciono opredeljeni prema vlasti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: