Podeli vest

Na Globalnom indeksu mira koji je opao devetu godinu zaredom, Srbija se našla na 65. mestu od 163 države.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svet
Foto: Pixabay

“U protekloj godini, 84 zemlje su zabeležile poboljšanje, dok je u 79 zebeleženo pogoršanje mira. Ruska invazija na Ukrajinu i njene posledice su bile glavni pokretači pogoršanja mira na globalnom nivou”, navodi se u danas objavljenom izveštaju sidnejskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

Na vrhu liste se nalaze Island, Danska, Irska, Novi Zeland i Austrija, dok su na začelju Avganistan, Jemen i Sirija.

Ukrajina je na 157, a Rusija na 158. mestu. U odnosu na prošlu godinu, Srbija je pala za sedam mesta, a na listi evropskih zemalja našla se na 33. poziciji, ispred Francuske i Turske.

Srbija se našla i ispred tzv. Kosova, takođe uvrštenogenog na listu, na kojoj je zauzelo 70. poziciju.

“Evropa ostaje najmirniji region na svetu i u njoj se nalazi sedam od 10 najmirnijih zemalja. Međutim, mir u Evropi se pogoršao tokom prošle godine”, piše se u izveštaju IEP-a.

Kada je reč o bivšim jugoslovenskim državama, Slovenija je na osmom mestu, Hrvatska na 14, Severna Makedonija na 38, Crna Gora na 45, a Bosna i Hercegovina na 61. mestu.

Dodaje se da je globalna ekonomska šteta od nasilja prošle godine porasla za 17 odsto, na 17,5 biliona dolara, što je oko 13 odsto ukupnog svetskog BDP-a.

Od 163 zemlje, Srbija se na toj listi nalazi na 60. mestu, a kako se navodi, ekonomska šteta od nasilja prošle godine je iznosila osam odsto srpskog BDP-a.

Prošla 2022. bila je najgora od početka 21. veka po broju žrtava ratova u svetu – 238.000 mrtvih. To je skoro duplo više u odnosu na prethodnu 2021. godinu, navodi se, pred ostalog, u izveštaju IEP.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: