Podeli vest

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković i ministar omladine, sporta i umetnosti Kenije Ababu Namvamba obišli su danas Muzej afričke umetnosti (MAU) u Beogradu, gde je prethodnih dana bio održan tradicionalni “Afro fest”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Namvamba je posle posete muzeju u znak zahvalnosti poklonio tradicionalnu maramu plemena Masaji direktorki MAU Mariji Aleksić.

Gost iz Kenije se upisao i u knjigu utisaka, postavljenu pored figure Masaji devojke u ebanovini, poklona kenijskog predsednika Danijela T. Arap Moija, prilikom njegove posete Beogradu 1985. godine.

Namvamba je rekao novinarima da je oduševljen kvalitetom postavke MAU, nakon što je imao prilike da poseti mnoge muzeje u zapadnim prestolnicama.

“Moram reći da je ovaj muzej legitimno i autentično afrički, sa afričkim artefaktima, koji nisu ukradeni, nasilno uzeti i nisu zaprljani kolonijalizmom – poklonjeni su kao znak prijateljstva ili su kupljeni”, primetio je Namvamba. Prema njegovim rečima, “to je pravi izraz srpskog poštovanja afričke umetnosti”.

“Kao Afrikanca, to me je dirnulo i zahvaljujem Vladi Srbije i srpskom narodu sa za ovaj izraz istinskog poštovanja afričke umetnosti”, istakao je Namvamba. Kenijski ministar je dodao da je MAU “jak simbol srpsko-afričkih veza, koje su posebne i idu još od dana Jugoslavije, koja je bila važan saveznik oslobodilačkom pokretu širom Afrike”.

Namvamba je naglasio da “to pokazuje da je Srbija pravi prijatelj Afrike, koja ima saveznika u srcu Evrope”.

Gojković je izrazila zahvalnost što je Namvamba prihvatio poziv da dođe u posetu Srbiji, imajući u vidu 60 godina diplomatskih odnosa i tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kenije, “koje se pokazuje uz puno poštovanje i razmevanje dve države”.

“Kenija je ovih dana bila počasni gost-domaćin ‘Afro festivala’ u MAU. Veliku zainteresovanost Beograđani su pokazali time što su bili ovde i uživali u kulturi, muzici, igri i tradicionalnom nasleđu Kenije”, istakla je Gojković.

Podsetivši da je MAU početkom ove godine postao nacionalna ustanova kulture, Gojković je dodala da je u pripremi projekat njegove rekonstrukcije i adaptacije.

“Ovo divno zdanje zaslužuje da ponovo zasija u punom sjaju i da prikažemo sve ono što su osnivači ustanove, darujući predmete koje su kupovali u afričkim zemljama, želeli da prikažu”, naglasila je srpska ministarka.

Prema njenim rečima, srpska strana želi da približi našim građanima i modernu afričku umetnost, a sutra će sa Namvambom imati radni sastanak o mogućnostima potpisivanja programa saradnje u narednih nekoliko godina.

Nakon posete MAU, Gojković i Namvamba su otišli u obilazak Beograda na vodi i vidikovca u “Kuli Beograd”, prethodno su prisustvovali nastupu kenijskih trupa Kenge Kenge Orutu Sistem i MAA ispred Instituta Servates u Beogradu.

“Afro festival” je održan od 23. do 25. juna u MAU, kao rezultat saradnje Ministarstva kulture Srbije, Ambasade Srbije u Najrobiju i Muzeja afričke umetnosti, uz počasno gostovanje Kenije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: