Podeli vest

Gojković, koja i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost istakla je da današnji datum predstavlja najznačajniji podsetnik na vrednosti koje čine glavni stub napretka društva i države.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ARHIVA

Ljudska prava su stub na koji se oslanja naša vizija društva građana i građanki koji jednako uživaju ljudsko dostojanstvo i imaju jednake mogućnosti da žive, rade i razvijaju se, poručila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembra. –

Gojković, koja i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost istakla je da današnji datum predstavlja najznačajniji podsetnik na vrednosti koje čine glavni stub napretka društva i države.

“Obezbeđivanje svih vidova podrške u njihovom ostvarivanju je naša najvažnija misija i zajednička odgovornost. Ljudska prava su neprikosnovena i garantovana svakom, bez obzira na pol, status i pripadnost i iz njihovog uživanja niko ne može biti izostavljen”, izjavila je ona, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Koordinaciono telo svoju misiju usmerilo na poboljšanje položaja žena i ženskih prava u našem društvu, kao neraskidivom delu ljudskih prava. “Bez posmatranja ljudskih prava kroz prizmu rodne ravnopravnosti i jednakosti žena i muškaraca, ne možemo govoriti o njihovom potpunom dostizanju”, ističe se u saopštenju.

Gojković ocenjuje da je odgovornost države, ali i društva u celini, da osigura da i žene i muškarci žive slobodno i dostojanstveno, negujući kulturu nenasilja tolerancije.

“Posebnu pažnju moramo posvetiti brizi o ženama i devojčicama koje se nalaze na marginama društva, pripadaju višestruko diskriminisanim i ranjivim grupama i izložene su nasilju kao najgrubljem kršenju ljudskih prava“, istakla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: