Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, u svojstvu specijalne izaslanice predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je večeras svečanoj sednici Matice srpske u Novom Sadu, na kojoj je konstituisan Počasni odbor za obeležavanje Dva veka Letopisa Matice srpske i tom prilikom rekla da ova institucija od svog nastanka ima važnu ulogu u negovanju nacionalnog identiteta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ Ministarstvo kulture/ Jelena Timotijević

Gojković je dodala da Matica srpska nastavlja put prosvetiteljstva koji su započeli Dositej Obradović i Vuk Karadžić, a da jednu od ključnih uloga u tome ima i Letopis Matice srpske koji je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak odlikovao Sretenjskim ordenom prvog stepena.

”Naša zemlja oduvek je bila rasadnik kulturnih i intelektualnih veličina, priznatih u celom svetu. Zahvaljujući bogatom umetničkom i naučnom nasleđu, danas takođe imamo plejadu savremenika koji delima i postignućima zavređuju poštovanje na svetskoj sceni. Dosledni tradiciji i najvišim vrednostima rodoljublja, Matica i Letopis ostaće svetionik za čitavo društvo i nezamenljivi saradnik Ministarstva kulture u ostvarivanju strateških prioriteta kulturne politike”, kazala je Gojković.

Prema rečima predsednika Matice srpske Dragana Stanića, u svetu postoji samo još jedan američki časopis sa kontinuitetom kakav ima Letopis Matice srpske.

”Ovaj časopis je jako značajan za utvrđivanje identiteta srpskog jezika. U prvoj polovini 19. veka je osvetljavao različite istorijske događaje i razvijao svest o nacionalnim pravima.

Ovde se radilo intelektualno, Letopis je bio jedno izuzetno važno središte, a čitav nacionalni pokret koji je kulminirao od 1848. do 1918. vodio je do jednog opšteg cilja koji je postao cilj srpskog naroda”, kazao je Stanić.

Zmajevu nagradu dobio je Zoran Đerić za knjigu „Azbučne molitve“ u izdanju Srpske književne zadruge. 

”To su sabrana dela, pesme koje sam pisao prvi put kad sam bio na Hilandaru i kada sam video srednjevekovne rukopise. Fasciniran izgledom tih molitvi, počeo sam da smišljam svoje i primenjujem ih i na svoje osobine, te na kraju to rešio da sakupim u jednu knjigu”, kazao je Đerić.

Na sednici je osim formiranja odbora podnet izveštaj o radu Matice srpske za 2023. godinu i odata počast preminulim članovima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ