Podeli vest

Ministarka je rekla otvarajući izložbu da je Milena Pavlović Barili – koja je uvek bila ispred vremena, – naša Frida Kalo zaslužuje punu nacionalnu brigu i pažnju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Maja Gojkovic
FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

 Izložba „Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetnickih dela” otvorena je večeas u italijanskom Institutu za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Milene Pavlović Barili, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Svečanosti povodom otvranja ove velike konceptualne izložbe koja predstavlja omaž neponovljivoj umetnici koja se svrstava u red najuspešnijih predstavnica srpskog slikarstva i evropske umetničke avangarde 20. veka prisustvovali su ministarka kulture Maja Gojković i ambasador Italije Luka Gori koji je naglasio da im je cilj da izložba nakon Beograda poseti mnoge gradove Srbije i Evrope.

Gojković je rekla otvarajući izložbu da Milena Pavlović Barili – koja je uvek bila ispred vremena, – naša Frida Kalo zaslužuje punu nacionalnu brigu i pažnju.

Izložba nudi novu perspektivu na umetnički opus jedne od najznačajnijih srpskih umetnica, te potvrđuje da je Milenino delo vanvremensko i kao takvo nepresušna inspiracija slikarima, piscima, dizajnerima …

“Milena, ćerka italijanskog pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija i Požarevljanke Danice Pavlović, i večaras simbolično spaja Srbiju i Italiju. Univerzalna snaga njenog stvaralašta i danas je spona koja kulturne veze naše dve zemlje čini jačim“, navela je ministarka i dodala da je Milena i pored kratkog životnog puta, postala svojevrsna ikona naše i svetske kulturne scene između dva svetska rata.

“Naša je privilegija da sa ponosom možemo da kažemo da smo imali tako darovitu slikarku. Išla je ispred vremena. Ona je naša Frida Kalo … Tim više je naša obaveza da njena dela učinimo što vidljivijim široj publici“, poručila je Gojković i dodala da je izložba izvanredan primer međunarodne saradnje.

Na izložbi koju će publika imati priliku da vidi do 15. septembra učestvuje 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u videnju Mileninog stvaralackog opusa – Marko Krunić Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradovic, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanovic, Boogie i Nebojša Babić.

Postavka, predstavlja omaž slavnoj slikarki rođenoj 1909. godine u Požarevcu.

Svaku izloženu sliku prate fotografije domacih fotografa inspirisani delom velike umetnice koju je život vodio od rodnog Požarevca, preko Rima, Pariza i Londona do NJujorka, u kojem je umrla u 36. godini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: