Podeli vest

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke i ministarka kulture Maja Gojković saopštila je povodom, kako je navela, niza uvreda i neistina koje je izneo glumac Nikola Kojo, da je ”najlakše izvrtati činjenice političkim parolama kako bi se sakrila i potcenila podrška Vlade Srbije i aktuelne vlasti filmskim radnicima, koje do 2012. godine praktično nije bilo”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ DARIO KONSTANTINOVIC

”Tačno je da je novac koji se iz javnih izvora izdvaja za snimanje serija i filmova novac svih građana Srbije, ali je isto tako tačno da stranke koje je Nikola Kojo politički podržavao i koje podržava nisu ulagale u kulturu, ni u filmove ni u serije, a da su naše muzeje, koji pripadaju svim građanima Srbije, držale duže od decenije zatvorenim”, poručila je Gojković u saopštenju.

Ona je postavila i pitanje zašto Kojo nije u ime glumaca i umetnika, u ime kulture tada podigao glas.

‘Zašto nije pitao kako to da partije koje podržava, a koje su vodile resor kulture na svim nivoima vlasti – 12 godina u Beogradu i AP Vojvodini, kao i na republičkom nivou nisu izdvajale 1,2 milijarde dinara za snimanje filmova i serija i 1,8 milijardi dinara za podsticaje filmskoj industriji, kao što se izdvaja danas? Postojao je „Telekom Srbije“ i u vreme vlasti koju on podržava, pa kako je moguće da se nisu snimale serije u meri u kojoj se snimaju u poslednjih 10 godina? Zašto ne kaže građanima Srbije da je u 2008. godini Filmski centar Srbije imao budžet od svega 36,8 miliona dinara, a 2012. godine još manji – 24,8 miliona dinara”, istakla je Gojković.

Koliki je napredak ostvaren u toj oblasti govori, kako dodaje, konstantan rast izdvajanja za film od 2013. godine, a od 2018. godine do danas godišnji budžet Filmskog centra redovno iznosi preko milijardu dinara, odnosno čak 44 puta više nego 2012. godine, ne računajući novac koji se izdvaja iz drugih javnih izvora finansiranja.

”Takođe, javnosti radi, u poslednje četiri godine, broj zaposlenih u ovoj oblasti porastao je za čak 39 odsto”, dodala je.
Ova Vlada Srbije, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je naglasila Gojković, danas obnavlja i gradi domove kulture, bioskopske sale, a za proteklih 10 godina digitalizovano je ukupno 28 bioskopskih sala širom Srbije.

‘Istovremeno, zaista sam zgrožena porukama mržnje koje je Nikola Kojo uputio, nazivajući građane Srbije pogrdnim i uvredljivim imenima. Podrugljivo, uvredljivo i sa nipodaštavanjem govoriti o građanima, samo zato što ne dele njegovo političko mišljenje i to na skupu koji se tobože oranizuje povodom borbe protiv nasilja, je duboko zabrinjavajuće”, dodala je Gojković.

Takođe, ako Nikola Kojo zna da se serije i filmovi snimaju novcem građana, morao bi da, kako dodaje Gojkovićeva, ”zna i da novac građana dolazi dobrim delom i od onih koje on naziva ‘ovcama i govedima’ i omalovažava samo zato što imaju drugačije mišljenje”.
”Ne sporeći pravo koje ima na svoje političke stavove, ipak niko ne sme i nema prava da na tako neprimeren i necivilizovan način vređa građane Srbije i da im osporava pravo na opredeljenje i slobodu da ga izraze“, poručila je Gojković.

Gliumac Nikola Kojo učestvovao je u subotu na protestu u organizaciji dela opozicije “Srbija protiv nasilja”, gde je izneo brojne kritike na račun aktuelne vlasti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: