Podeli vest

Zaista je važno za našu državu što smo posle dužeg vremena prisutni u Veneciji, naglasila je Gojković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Maja Gojkovic
FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanje Maja Gojković prisustvovala je danas svetskoj premijeri srpskog debitantskog igranog film “Da li ste videli ovu ženu” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, koji je prikazan u okviru zvaničnog takmičarskog programa “Međunarodne nedelje filmske kritike” (Settimana Internazionale della Critica), saopštili su iz ministarstva.

Gojković je tom prilikom istakla da je izuzetno važno da je Srbija, posle 8 godina prisutna na jednom od najprestižnijih festivala u oblasti filma, a imajući u vidu da je Venecijanski filmski festival i najstarija smotra filma na svetu, ovo predstavlja veliki uspeh za Srbiju, srpski film, ali i za ove mlade reditelje.

“Zaista je važno za našu državu što smo posle dužeg vremena prisutni u Veneciji. Prisutni smo u takmičarskom programu za mladog zlatnog lava, jer je ovo debitantski film dva mlada režisera iz Srbije”, naglasila je Gojković i dodala da to pokazuje i sve veći značaj srpske kinematografije u evropskim i svetskim okvirima.

Ministarka kulture je napomenula da je izuzetno važno to što Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja u poslednjih nekoliko godina aktivno rade na pomoći i podsticanju filmske i audio-vizuelne industrije u našoj državi upravo sa ciljem da se podigne domaća filmska industrija.

“Mnogo truda i sredstava smo uložili da privučemo i strane producente da što više snimaju u Srbiji i filmove i serije. Time, za jedan uloženi evro mi dobijamo četiri, jer oni troše svoj novac u Beogradu i širom Srbije gde snimaju filmove, ali su uposleni naši filmski radnici, što je takođe veoma važno za sve nas”, ukazala je Gojković i dodala da je Srbija uspela da se nametne kao jedna od najprivlačnijih destinacija u regionu za produkciju audio-vizuelnih dela, što je doprinelo razvoju ovog sektora, povećanju broja zaposlenih, pre svega u kulturi, i napretku privrede u celini.

Venecijanska međunarodna nedelja filmske kritike, koje se ove godine održava 37. put, od 31. avgusta do 10. septembra 2022. godine, na programu ima izbor od sedam debitantskih filmova u konkurenciji i dva van takmičarskog programa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: