Podeli vest

Ministri kulture su razgovarali i o saradnji u oblasti kulturnog nasleđa, navodi se u saopštenju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ Dario Konstantinovic

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković sastala se u Pragu sa ministrom kulture Češke Martinom Baksom, a tom prilikom istaknuta je spremnost da se bilateralni odnosi dve zemlje, posebno na polju kulture, dalje unapređuju i jačaju u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom i istorijskim i kulturnim vezama.

Gojković je u tom kontekstu naglasila da Srbija ima interes za unapređenje kulturne saradnje sa Češkom Republikom, kao i da je u tom cilju spremna da se saradnja dodatno ojača potpisivanjem sporazuma o saradnji u različitim oblasti od filmske i audio-vizuelne umetnosti i oblasti animacije do zaštite kulturnog nasleđa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Gojković i Baksa su podržali uspostavljanje dinamičnije kulturne saradnje između srodnih ustanova kulture, kao što su narodni muzeji u Beogradu i Pragu, muzeji posvećeni savremenoj umetnosti.

Na sastanku je istaknuta važnost saradnje u filmskoj umetnosti, koja je tradicionalna imajući u vidu generacije srpskih reditelja takozvane “Praške škole”.

Ministri su ukazali na važnost saradnje putem učešća na filmskim festivalima, kao i kroz saradnju filmskih centara, posebno imajući u vidu razvoj te industrije u Srbiji i Češkoj.

Gojković je istakla da Srbija mnogo ulaže u razvoj filmske industrije kroz podsticaje investitorima koji snimaju u Srbiji, ali i kroz podršku domaćim filmovima i serijama što je, dodala je, dovelo do značajnog povećanja snimanja filmova i serija u Srbiji i što se pozitivno odražava i na ekonomiju zemlje.

Ministri kulture su razgovarali i o saradnji u oblasti kulturnog nasleđa, navodi se u saopštenju.

Gojković je u tom okviru ukazala na važnost održavanja izložbe o Nikoli Tesli u Pragu, srpskom geniju svetskog značaja čiji život spaja Srbiju i Češku, a Baksa se zahvalio na tome što je upravo Prag izabran za izložbu posvećenu Tesli.

Na sastanku je bilo reči o značaju negovanja kulture sećanje, posebno na događaje iz Drugog svetskog rata, kroz rad ustanova kulture.

Takođe, bilo je reči i o mogućnosti saradnje u okviru projekta Evropska prestonica kulture, a u cilju unapređenja saradnje Gojković je uputila poziv ministru kulture Češke Republike da poseti Srbiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: