Podeli vest

Ministarka kulture Maja Gojković najavila je da će Srbija sa Katarom uskoro potpisati sporazuma u oblasti kulture

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministarka kulture Maja Gojković, koja je danas bila zvanica na obeležavanju Nacionalnog dana države Katar, izjavila je da Srbija sa Katarom radi na jačanju bilateralne saradnje u okviru koje se planira i potpisivanje sporazuma u oblasti kulture.

“Sada radimo na tome da sa državom Katar potpišemo sporazume u oblasti kulture, pripremamo i jedan vezan za zajedničku saradnja na polju sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima, što je jedno od najvažnih pitanja danas svuda u svetu”, navela je Gojković za Tanjug, na prijemu na kojem je ambasador Katara Faris Roumi M. S. Al-Naimi poručio da Katar sa Srbijom želi da podigne bilateralne odnose na najviše nivoe. Sporazumi i planovi o saradnji, bitni su i za jednu i drugu zemlju, kazala je Gojković i izrazila želju za saradnjom u oblasti muzejske delatnosti.

“Katar ulaže u izgradnju muzeja, imala sam priliku da vidim način na koji to rade, mnogo ulažu u kluturu. Izgradili su i novu zgradu opere”, kazala je ministarka kulture i dodala da Srbija zalaže za saradnju sa različitm muzejima.

“Želimo da prikažemo likovno i kulturno nasleđe naše države u Dohi, a i da se Katar, koji se svetu približio preko tog velikog svetskog fudbalskog događaja, koji nije samo sport već i dobar način javne diplomatije za jednu državu, na isti takav način prikaže i na polju kulture”, rekla je Gojković.

Podsetila je da je kao predsednica parlamenta dva puta išla u Dohu u zvaničnu posetu.

“Sa apsekta parlamentarne saradnje učinili smo sve da unapredimo bilateralne odonose, potpisali smo sporazum o saradnji dva parlamenta”, navela je Gojoković, koja je na svečanosti povodom islekla slavljeničku tortu.

Obeležavanju Dana državnosti, koje Katar ove godine proslavlja pod sloganom “Naše jedinstvo je izvor naše snage”, koji, kako je ambasador Al-Naimi rekao afirmiše pristup kohezije i solidarnosti naroda Katara da se suoči sa izazovima i postigne ciljeve, prisustvovali su predstavnici vlade, ministri Rade Basta, Husein Memić, Edin Đerlek, diplomatskog kora, verskih zajednica, političkog i javnog života.

Na skupu su prikazani i segmenti svečane ceremonije otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru, na kojem je među 32 zemlje učesnice bila i Srbija, a koje će biti zatvoreno u nedelju, 18. decembra na dan kada je Katar 1971. godine izvojevao nezavisnost od Britanije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: