Podeli vest

Novi izveštaj Goldman Saksa koji predviđa da bi 300 miliona radnih mesta mogla da budu ugroženo veštačkom inteligecijom uzburkao je javnost

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ROBOT
Foto: Pixabay ilustracija

Kako navode ekonomisti Goldman Saksa-a proizvodi veštačke inteligencije kao što je ChatGPT mogu da utuču na brojne poslove, ali i da izazovu globalnu krizu.

„Značajni poremećaji“ bi mogli biti na vidiku na tržištu rada, navodi se u novom izveštaju Goldman Saksa od nedelje. Analiza poslova “najmoćnije banke na svetu” u SAD i Evropi pokazuje da bi dve trećine poslova moglo da bude automatizovano barem u određenoj meri.

U SAD, „od onih zanimanja koja su izložena, većina ima značajan – ali delimičan – udeo svog radnog opterećenja (25-50%) koji se može zameniti”, rekli su analitičari Goldman Saksa u istraživačkom radu.

Širom sveta bi moglo biti pogođeno čak 300 miliona radnih mesta, navodi se u izveštaju. Promene na tržištu rada su stoga verovatne – iako istorijski gledano, tehnološki napredak ne samo da čini poslove suvišnim, već i stvara nove.

Upotreba tehnologije veštačke inteligencije takođe bi mogla da podstakne rast produktivnosti rada i poveća globalni BDP za čak 7% tokom vremena, navodi se u izveštaju Goldman Saksa.

Poslovi koji su najviše i najmanje pogođeni veštačkom inteligencijom

Određeni poslovi će biti više pogođeni od drugih, objašnjava se u izveštaju. Na primer, manje je verovatno da će to uticati na poslove koji zahtevaju mnogo fizičkog rada.

U proceni za Evropu i SAD u izveštaju se navodi da bi administrativni radnici mogli biti najugroženiji, slede pravnici, pa arhitekte i inžinjeri.

Slede sektor životnih, fizičkih i društvenih nauka sa i poslovi vezani za finansije.

Na drugom kraju skale, samo 1% zadataka u sektoru čišćenja zgrada i tla i održavanja podložno je automatizaciji. Radovi na montaži, održavanju i popravkama su druga najmanje pogođena industrija sa 4% potencijalno pogođenih radova, dok je izgradnja na trećem mestu sa 6%.

Podaci za Evropu su nešto širi, ali daju sličnu sliku sa činovničkim pomoćnim ulogama koje su najviše pogođene jer bi 45% njihovog posla moglo biti automatizovano, a samo 4% rada u zanatskom i srodnim zanatskim sektorima je ranjivo.

Zemlje koje su najviše pogođene razvojem AI

Ove brojke se menjaju kada se posmatra automatizacija kroz AI na globalnom nivou.

„Naše procene intuitivno sugerišu da je manje poslova u EM [tržištima u razvoju] izloženo automatizaciji nego u DM [razvijenim tržištima], ali da bi 18% rada na globalnom nivou mogla da bude automatizovano pomoću veštačke inteligencije na osnovu ponderisanja zapošljavanja“, izveštaj Goldman Sachsa rekao.

Prema analizi banke, Hong Kong, Izrael, Japan, Švedska i SAD će verovatno biti prvih pet najugroženijih zemalja. U međuvremenu, najmanja je verovatnoća da će zaposleni u kontinentalnoj Kini, Nigeriji, Vijetnamu, Keniji i, na poslednjem mestu, Indiji, videti da njihov posao preuzima tehnologija veštačke inteligencije.

Ali dok podaci pokazuju da će veštačka inteligencija nesumnjivo uticati na tržište rada, još uvek nije jasno koliko će to zaista biti ometajuće, zaključuje se u izveštaju.

„Uticaj veštačke inteligencije će na kraju zavisiti od njene sposobnosti i vremenskog okvira usvajanja“, kaže se, dodajući da će dva ključna faktora biti koliko moćna tehnologija veštačke inteligencije zaista postaje i koliko se koristi u praksi, prenosi CNBC.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: