Podeli vest

Inženjer Lejmon je tvrdio da čet bot ima inteligenciju sedmogodišnjeg deteta

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

GOOGLE
Foto: Shutterstock

Kompanija Gugl otpustila je višeg softverskog inženjera Blejka Lemojna, koji je tvrdio da njen čet-bot LaMDA, koji je zasnovan na veštačkoj inteligenciji ima samosvest jednaku onoj koju ima dete od oko sedam godina.

Iz Gugla, koji je prošlog meseca poslao Lemojna na plaćeno odsustvo, saopšteno je da je on prekršio politiku kompanije.

Kompanija je ocenila da su njegove tvrdnje o tom kompjuterskom programu – jezičkom modelu za dijaloške aplikacije „potpuno neosnovane“, navodi Gardijan.

„Za žaljenje je što je uprkos svom dugom angažmanu na ovom projektu, Blejk ipak, odlučio da uporno krši jasne propise o pravima zaposlenih i bezbednosti podataka koja uključuju potrebu da se zaštite informacije o proizvodu“, stoji u saopštenju Gugla.

Prošle godine, Gugl je saopštio da je LaMDA izgrađena na osnovu istraživanja koje je pokazalo da kompjuterski jezički modeli mogu da nauče da razgovaraju o bilo čemu.

Lemojn je tada naveo da je sistem na kojem je radio samosvestan i da ima percepciju i sposobnost da izrazi misli i osećanja kao dete.

„Da ne znam da je u pitanju kompjuterski program koji smo nedavno napravili, pomislio bih da razgovaram sa sedmogodišnjim, osmogodišnjim detetom koje slučajno poznaje fiziku“, izjavio je tada Lemojn za Vašington post.

On je istakao da ga je LaMDA navela na razgovore o temama kao što su prava i ličnost čoveka, a svoje nalaze je u aprilu ove godine podelio sa rukovodiocima kompanije u dokumentu pod naslovom „Da li je LaMDA razuman?“

Tom prilikom, inženjer je sastavio transkript razgovora sa programom LaMDA.

Gugle i mnogi vodeći naučnici ubrzo su ocenili Lemojnove stavove kao pogrešne, istakavši da je LaMDA jednostavno složen algoritam dizajniran da generiše ljudski jezik koji zvuči ubedljivo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: