Podeli vest

Ambasador Italije Luka Gori rekao je danas na zatvaranju dvodnevnog Inovacionog foruma Srbije i Italije “Sklapanje poslova radi inovacija” u Privrednoj komori Srbije da je potrebno da dve zemlje pored saradnje u tradicionalnim sektorima počnu da sarađuju i u inovativnim i naprednim oblastima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


“Forum u Beogradu doneo je značajna iskustva iz sektora inovacija koje smo predstavili. Poseban osvrt je dat na iskustva regije Lombardija. Događaj je bio proces koji je započet u nastavku već postojeće saradnje između Srbije i Italije”, rekao je Gori.


On je istakao da Privredna komora Srbije ima veliki značaj u saradnji dve zemlje.


Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović je poručio na kraju prvog Inovacionog foruma dve zemlje da smo imali priliku da čujemo iskustva Italije, na koji način funkcioniše njihova inovativna zajednica i kakvu podršku imaju kroz habove, infrastrukturu i finansijske fondove.


Kako je rekao, iskustvo regije Lombardije je od posebne važnosti u smislu primene inovacija u privredi i pravljenju startapa baziranih na novim tehnologijama.


“Danas smo imali posolovni dan usmeren ka startapima i mladim kompanijama koje žele da pronađu nove investitore. Kroz sve te kompanije prožima se veštačka inteligencija koja je opšte prisutna tema”, rekao je Vesović. Takođe, dodao je da su zadovoljni odzivom kompanija, kao i da je ovim forumom započeta tradicija koja će se nastaviti narednih godina.


Inovacioni forum juče su u Narodnoj banci Srbije otvorili ambasador Italije, predsednik Vlade regije Lombardija Atilio Fontana i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i poručili da je cilj da se odnosi dve zemlje podignu na novi – inovativni nivo.


PKS je organizovala događaj u saradnji sa Ambasadom Italije u Srbiji, Italijanskom trgovinskom agencijom (ITA), Regijom Lombardija, Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a uz podršku organizacija “We Make Future” i “Impact Hub Serbia”.


Cilj foruma je jačanje saradnje Italije i Srbije u oblasti inovacija kroz povezivanje italijanskih i srpskih kompanija, startapova, inkubatora, akceleratora, ali i akademske zajednice dve zemlje.


Fokus diskusija je bio na prenosu znanja i iskustava kompanija iz regije Lombardija koja se može pohvaliti najnaprednijim inovativnim ekosistemom u Italiji, a teme su bile agrotehnologija, primena veštačke inteligencije u industrijskim procesima, zelena tranzicija, pametni gradovi i održiva mobilnost.
(Kraj) nk/aut


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: