Podeli vest

Posetiocima okruga gejši Gion – jednog od najpopularnijih turističkih lokacija u Kjotu – biće zabranjen ulazak u njegove živopisne uličice, jer vlasti u Japanu pokušavaju da se pozabave dramatičnim porastom turizma, preneo je Gardijan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Unsplash

Stanovnicima nekadašnjeg glavnog grada Japana pokušavali su da iznivelišu finansijski podsticaj od povratka na broj posetilaca pre pandemije sa prevelikim brojem turista, od kojih neki prave incidente i ponašaju se neprimereno.


Gion, gde se tradicionalni geiko i maiko zabavljači mogu videti kako idu na večernje čajanke, često su na meti posetilaca koji ih slikaju i ignorišu upozorenje da treba da drže distancu i da se suzdrže od dodirivanja skupih ženskih kimona.
Bilo je primedbi i da su ljudi nezakonito ulazili na privatan posed stanovnika tog mesta.


U decembru, veće stanovnika Gijona urgiralo je na gradsku vlast da preduzme mere protiv nekulturnih turista, žaleći se da njihov kraj nije “zabavni park”.


Zvaničnici Kjota su rekli da će zabrana ulaska u uske, privatne ulice Gijona, stupiti na snagu sledećeg meseca, iako nije jasno kako će se sprovesti ta zabrana.


Prethodni pokušaji da se uvere turisti da ne prilaze ženama, niti da ih slikaju, među kojima su bili znakovi upozorenja i kazne do 60 evra, nisu uspeli.


Kjoto je bio glavni grad više od 1.000 godina, do 1868. godine, nije jedina japanska lokacija koja se muči sa prevelikim brojem turista otkako su antikovid mere ukinute prošlog aprila.


Najviše turista dolazi iz Južne Koreje, a onda iz kineskog regiona Tajvan i Kine, ističe novinska agencija Kjodo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: