Podeli vest

Grad Šamoni u francuskim Alpima suočava se sa globalnim zagrevanjem, zbog čega su turistički radnici počeli da se prilagođavaju promenljivim uslovima i promovišu lokalnu kulturu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Ovaj gradić, smešten u podnožju Mon Blana, poznat je širom sveta po svojim glečerima i kao rodno mesto planinarenja i mesto u kome su održane prve Zimske olimpijske igre 1924. godine, prenosi Euraktiv.

Zbog globalnog zagrevanja glečer Montenvers, koji je jedna od glavnih atrakcija ovog područja, počeo je da se topi velikom brzinom, a prema procenama stručnjaka to područje će biti dostupno za skijanje još najviše 30 godina. Očuvanje planina i glečera je ključni izazov za Šamoni i svi akteri u turizmu, od kojih je većina lokalno stanovništvo, posvećeni su očuvanju životne sredine.

Tako su počeli radovi na lokaciji Montenvers, koja trenutno privlači 350.000 posetilaca godišnje, koji imaju za cilj ne samo da očuvaju atraktivnost te visinske tačke već i da podignu svest o ranjivosti tog mesta na klimatske promene.

Projekat ima za cilj da sačuva i unapredi sećanje na to pionirsko mesto u istraživanju glečera i pristupu visokim planinama, uz informisanje i edukaciju posetilaca o uticaju klimatskih promena na glečer Mer de Glas, a deo planova su obnova istorijskog hotela i crvenog voza, uz izgradnju glečerijuma i žičare.

Osim projekta Montenvers, Šamoni takođe nastoji da diversifikuje svoju turističku ponudu kako bi osigurao njihovu dugoročnu održivost, odnosno lokalne vlasti počele su da promovišu i druge aktivnosti vezane za turizam.

Neke atrakcije postoje odavno, kao što je ledena pećina Montenvers, koja posetiocima pruža mogućnost da otkriju glečer iznutra, a od nedavno fokus je na razvoju muzejskog kruga u gradu i dolini, što omogućava turistima da otkriju lokalnu kulturu.

Turistički profesionalci Šamonija takođe su pokazali izuzetnu prilagodljivost, pa je tako pre nekoliko godina, kada je pristup Motets baru sa padina postao otežan zbog topljenja leda, vlasnica tog mesta Keti Simond je odlučila da dopuni svoj prihod postavljanjem četiri šatora u obliku mehurića sa providnim vrhom gde turisti mogu da prenoće usred planina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…