Podeli vest

Srbi na severu pokrajine ne žele da učestvuju na izborima koje organizuje Priština sve dok se ne ispune svi zahtevi zbog kojih su i napustili sve privremene prištinske institucije u novembru prošle godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bg

“Zašto da glasam i za koga da glasam?”, rekao je za Tanjug jedan građanin Kosovske Mitrovice.

“Pa mislim da vi to dobro znate, da su Srbi obespravljeni, da ne smeju nigde da mrdnu van Mitrovice, onda, za koga da glasamo? Niko ništa ne garantuje za život nas i naše dece, pogotovo dece”, dodao je njegov komšija.

“Hitlerovsku vladu ne podržavam i neću da izađem na izbore, a poznat je razlog”, samo su neki od odgovora građana sa severa Kosova i Metohije.

Podsetimo, najveća srpska politička stranka na Kosovu i Metohiji, Srpska lista, koja je na prošlim izborima osvojila preko 95 odsto glasova, neće učestvovati na ovim vanrednim izborima.

Građani su ih podržali, ali kažu da na ove izbore ne bi izašli ni da su srpski političari rekli da bi trebalo to da učine. Iz Prištine i Evropske unije poručuju da će izbori biti legitimni i da bez obzira na bojkot Srpske liste i Srba sa severa pokrajine to neće uticati na izborni proces. Novinarka Ana Marija Ivković, koja radi i živi na severu naše južne pokrajine, slaže se sa svojim sugđanima i dodaje da ovi izbori nemaju legitimitet.

“Oni u svakom slučaju nisu legitimni, s obzirom na to da nemamo niti jednog predstavnika srpske zajednice, odnosno imamo jednog jedinog za sada, tako da kakvi god da budu rezultati, ti izbori nemaju legitimitet u smislu da suštinski predstavljaju zajednicu koja jeste većina na severu Kosova i Metohije”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, još uvek nije poznato kako će novi gradonačelnici Albanci od ponedeljka preuzeti vlast u većinski srpskim opštinama.

“Ja pre verujem da će oni biti nekako izmešteni u nekim drugim kancelarijama, verovatno u nekim većinski albanskim sredinama u okviru tih opština. U svakom slučaju, ja verujem da ponedeljak neće biti jedan običan radni dan za njih”, ističe Ivković.

Građani na severu Kosova i Metohije moći će da glasaju u improvizovanim kontejnerima koji su postavljeni pored magistralnih puteva. Kontejnere obezbeđue veliki broj pripadnika policije, ali i Specijalne policije iz Prištine, koji su naoružani dugim cevima.

U blizini kontejnera su i pripadnici KFOR-a. Iako se očekuje da na izbore izađe svega dva do tri odsto glasača, iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije su poručili da će njihove rezultate priznati, dok iz prištinskih institucija pozivaju Srbe da glasaju. Srbi na severu Kosova i Metohije učestvuju na izborima koje organizuju prištinske institucije od 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum koji je garantovao formiranje Zajednice srpskih opština.

ZSO nije formirana, što je i jedan od razloga zbog koga su Srbi napustili političke, policijske i pravosudne institucije, pa se situacija na severu naše južne pokrajine, vratila 10 godina unazad. U opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok biračka mesta, u kontejnerima, otvaraju se u nedelju ujutru u sedam časova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: