Podeli vest

Prema istraživanju Instituta za evropske poslove građani kao najveće prijatelje Srbije vide Grčku i Mađarsku, a kao neprijatelje Hrvatsku i Veliku Britaniju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

anketa
Foto: Shutterstock

Da je sutra referendum, Srbija bi postala članica EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim, pokazalo je istraživanje stavova građana Instituta za evropske poslove u kome su građani kao najveće prijatelje Srbije vide Grčku i Mađarsku, a kao neprijatelje Hrvatsku i Veliku Britaniju.

U današnjem saopštenju, Institut navodi da je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno od 4. do 14. marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.228 ispitanika na teme članstva Srbije u EU, koristi od saradnje sa Unijom, prijatelja i neprijatelja među državama, odnosa u regionu i puta ka članstvu.

Prosečna ocena odnosa između Srbije i EU iznosi 2,85, a od ukupnog broja ispitanih – 45,9 odsto građana odnos između Srbije i EU ocenjuje ocenom 3, dok je ocenu 2 dalo 20,9 odsto ispitanih, “četvorku” 17 odsto, ocenu 1 – 8,2 odsto, a “peticu” 3,1 procenat ispitanih.

Među ispitanicima, 45 odsto podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, u najvećoj meri visokoobrazovani i oni iz gradskih naselja, dok 43 odsto ima suprotan stav, a 12,3 procenata nije umelo da se izjasni po ovom pitanju.

Tako je zabeležena najniža vrednost procenta ispitanika koji podržavaju, kao i najviša vrednost procenta ispitanika koji ne podržavaju članstvo Srbije u EU, stoji u saopštenju Instituta.

Više od polovine, 60 odsto ispitanika, smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, 27 odsto je mišnjena da zemlja od toga nema koristi, dok 13 odsto nije umelo da se izjasni po ovom pitanju.

Zanimljivo je da na pitanje ko je najveći prijatelj Srbije – gotovo svaki četvrti, odnosto 24 odsto smatra da je to Grčka, dok 16 procenata kaže da je to Mađarska, dok je Nemačku navelo sedam odsto, a Francusku šest odsto ispitanih.

Sa druge stane, najvećim neprijateljem u Evropskoj uniji 22 odsto ispitanika smatra Hrvatsku, odmah zatim Veliku Britaniju – 21 odsto i Nemačku 18 odsto.

Gotovo trećina ispitanih smatra da od susednih država najbolje odnose imamo sa Mađarskom, zatim sa BiH, 21 odsto, Severnom Makedonijom 11 odsto, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 10 odsto slučajeva.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 41 odsto ispitanika navodi da bi glasalo “za”, dok 39 odsto ima suprotan stav, a sedam procenata ne bi izašlo na glasanje, dok 13 odsto njih ne zna kako bi glasalo.

“Poređenjem sa rezultatima iz prethodnih istraživačkih talasa zabeležena je najviša vrednost ispitanika koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU, postoji trend pada onih koji podržavaju članstvo Srbije u EU, najviša brojka neodlučnih („ne znam“), te je zabeležena najniža vrednost ikada onih koji ne bi izašli na glasanje”, navodi se u saopštenju.

Polovina ispitanika smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU, dok 35 odsto smatra suprotno, a 15 procenata njih ne zna.

Kada su u pitanju informacije o Evropskoj uniji, 43 odsto građana smatra da nema dovoljno informacija, a nešto manje njih, 39 odsto smatra da ih ima, dok 18 odsto ne zna.

Najveći broj ispitanika navodi da informacije o EU očekuje da dobija putem medija (29%), zatim od Vlade Srbije (28%), od EU (14%), nevladinih organizacija (11%), parlamenta (10%) i škola-fakulteta (7%), dok se ostali odgovori javljaju u manje od jedan odsto slučajeva.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: