Podeli vest

U italijanskom mestu Patrica 40 kuća se prodaje za samo jedan evro, ali gradonačelnik jednostavno ne može da nađe kupca. Zašto je to?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Kuća za odmor u Italiji za samo jedan evro je san koji su mnogi ljudi sada ispunili. Oronule zgrade u Maenci u regionu Lacija, kao i kuće u Musomeliju na Siciliji ili u Ololaju na Sardiniji, prodavale su se kao vrući kolači.

Patrica, udaljeno srednjovekovno selo južno od Rima sa skoro 3.000 stanovnika, takođe želi da spase svoje kuće, a time i zajednicu. Međutim, gradonačelnik Lucio Fiordaliso prodao je samo dva od 40 slobodnih nekretnina, piše Heute.

Naslednici postavljaju prepreke na putu

Razlog za to su pravne prepreke. Dok gradovi koji su nedovoljno naseljeni zbog zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa imaju zvaničnu dozvolu da prodaju napuštene kuće bez saglasnosti porodica vlasnika ili njihovih naslednika , to se ne odnosi na Patricu.

„Prvo nam je potrebna spremnost vlasnika ili njihovih naslednika da prodaju svoje stare kuće“, rekao je Fiordaliso za američki novinski portal CNN. „Tek tada možemo da stavimo ove nekretnine na prodaju, što proces čini veoma komplikovanim. Gotovo nemogućim.“

S jedne strane, prvo morate pronaći porodice koje su odavno emigrirale u inostranstvo. Osim toga, na njegov zahtev se odazvalo samo deset vlasnika, a tu je i činjenica da po italijanskom zakonu nijedna prodaja ne može da se obavi bez pismene saglasnosti svih naslednika i – kao što je ovde uobičajena praksa – zgrade su podeljene na sve naslednike.

Foto: Pexels

„Prodaja potencijalnih kuća od 1 evra zašla je u ćorsokak, posebno zato što je većina rođaka koji su delili istu imovinu bila u sukobu iz ličnih razloga ili nisu mogli da se dogovore oko prodaje“, rekao je gradonačelnik Lusio Fjordaliso. 

Primjenjuju se troškovi

Ali čak i ako se ova prepreka prevaziđe, nastaju dalji problemi za naslednike i potencijalne kupce. S jedne strane, moglo bi biti da naslednici moraju da računaju sa zaostalim poreskim obavezama i naknadama za zbrinjavanje otpada do 2.500 evra. S druge strane, mnoge kuće od 1 evra su u veoma zapuštenom stanju.

I pored svih poteškoća, gradonačelnik Lusio Fjordaliso ne odustaje. On čak podstiče stanovnike da povećaju atraktivnost grada kako bi privukli pridošlice: gradska kuća je finansirala obnovu fasada starih palata, što je motivisalo neke porodice da obnove i svoje kuće.

Svako ko odluči i da započne komercijalne aktivnosti poput prenoćišta ili radnje u starom gradu oslobođen je određenih plaćanja poreza na deset godina. Pravo na poreske olakšice imaju i stranci koji žele da se nasele u Patrici i pokrenu mali biznis.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: