Podeli vest

Groblje u mostarskom naselju Vihovići oskrnavljeno je ustaškim simbolima, porukama mržnje i jezivim pretnjama upućenim Srbima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mostar
Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i zamenik predsednika Gradskog veća Velibor Milivojević posetili su u nedelju mostarsko naselje Vihovići, gde su na pravoslavnom groblju osvanule poruke mržnje i pretnje Srbima i osudili taj čin.

“Zajednički smo osudili ovakve anticivilizacijske postupke. S obzirom na to da se slični ispadi događaju u poslednje vreme nemoguće je ne posumnjati da su u funkciji nekakve politike koja želi da se fokus prebaci sa svega dobrog što se događa u Mostaru. Važno je da svi zajedno pošaljemo poruku da unošenje nemira neće uspeti”, rekao je Kordić, prenose Nezavisne novine.

Groblje u mostarskom naselju Vihovići, koje se nalazi u zapadnom delu grada, oskrnavljeno je ustaškim simbolima, porukama mržnje i jezivim pretnjama upućenim Srbima.

Jedna od poruka sa upisanim slovom “U”, glasi: “Srpska porodica od 13 članova, masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 će poginuti, poslednjeg preživelog probošću vilama”.

Druga poruka glasi: “Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina”, a pored ove poruke stoji potpis Hrvatska Republika Herceg Bosna, prenosi agecija SRNA.

Na ulaznoj kapiji groblja ispisano je “Maksovi mesari”, aluzija na Vjekoslav Maksa Luburića, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni stravični zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima.

Vidno uznemireni Srbi iz Vihovića kažu da su veoma uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbedni u svojim kućama i u svom gradu.

Žitelji ovog dela Mostara su nakon što su pretnje osvanule na zidovima pravoslavnog groblja pozvali svog sveštenika Nebojšu Radića koji je slučaj prijavio policiji, a na mesto događaja izašli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji obavljaju uviđaj.

Radić je rekao da je situacija veoma ozbiljna.

“Ne znam šta da kažem ljudima. Unet je nemir među meštane srpske nacionalnosti. Osuđujem ovaj sramni čin i pojedince koji su ovo učinili. Pozivam policiju da se izjasni i kaže da li su ljudi ovđe sigurni”, poručio je sveštenik Radić.

Nedavno je na Partizanskom spomen groblju u Mostaru pod okriljem noći uništeno oko 700 kamenih spomeničkih ploča, ali počinioci još nisu otkriveni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: