Podeli vest

Vatrogasci u Grčkoj nastavljaju drugi dan borbu sa vatrenom stihijom na četiri fronta, a više od hiljadu dece evakuisano je iz jednog letnjeg kampa, pošto požari koji su izbili juče i dalje traju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Vatrogasni, spasilački timovi, ali i vojska u Grčkoj pokušavaju da obuzdaju požare koji su izbili na više lokacija, u istočnoj Atici, Kapareli, Lutrakiju i Dervenohoriji, prenosi Katimerini.

Najteža situacija je u Dervenohoriji, gde nepristupačan teren uz pojačan vetar i ekstremne vremenske uslove koji se očekuju i danas ne dozvoljavaju ograničenje fronta, pošto se radi o gustoj šumi koja podstiče širenje vatre, navodi grčki list.

U priobalnom gradu Lutraki, zapadno od Atine, 1.200 dece je evakuisano dok se požar približavao njihovom kampu, prenosi BBC.

Policija je uhapsila čoveka za koga se sumnja da je izazvao još jedan požar u Kuvarasu na Atici, jugoistočno od grčke prestonice. Požare dodatno razbukatava jak vetar, a stotine vatrogasaca pokušava da obuzda širenje vatrene stihije Portparol grčke vatrogasne službe saopštio je da iako vetar otežava avionima da se bezbedno približe požarima, vatrogasci “ulažu maksimalne napore”.

Desetine ljudi moralo je da napusti svoje domove u široj okolini, uz pomoć ekipa hitne pomoći, a grčka vlada je saopštila da oni čiji su domovi zahvaćeni požarima imaju pravo na smeštaj u lokalnim hotelima i da će im kasnije biti isplaćena odšteta.

Požari su ugrozili saobraćaj u nekim oblastima, a policija je bila primorana da zatvori delove nacionalnog autoputa Atina-Korint. Pojedine linije železničkog saobraćaja su takođe obusravljene. Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je trenutno u Briselu na samitu, rekao je da država čini sve što je moguće da pomogne.

„Danas je suštunski prvi težak dan ovog leta. Nema sumnje da će ih uslediti još. Šumski požari su se dešavali i biće ih i dalje. To je takođe jedan od efekata klimatske krize koju sve jače doživljavamo “, rekao je Micotakis.

Prema prognozama, snažan toplotni talas koji je pogodio region ne pokazuje znake popuštanja, a grčka meteorološka služba je upozorila da je rizik od novih požara i dalje visok.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: