Podeli vest

Evropski jeftini letovi i skupe karte za voz promovišu prljave oblike prevoza, navode aktivisti Grinpisa, ukazujući na, kako kažu, “nečuvene” poreske olakšice koje podstiču ljude da zagreju planetu dok idu na odmor.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

avion
Foto: Shutterstock ilustracija

Karte za voz u proseku su duplo skuplje od cena za karte za letove za iste rute, prema analizi Grinpisa koja je danas objavljena, preneo je britanski list “Gardijan”.

Učesnici kampanje su uporedili karte na 112 ruta u devet različitih dana. Da bi se došlo od Londona do Barselone, otkrili su, troškovi vožnje vozom su do 30 puta veći od troškova putvanja avionom.

“Avionske karte od 10 evra su moguće samo zato što drugi, poput radnika i poreskih obveznika, plaćaju stvarnu cenu”, rekla je Lorelej Limusin, aktivistkinja za klimatske promene u Grinpisu.

Zbog planete i ljudi, političari moraju da deluju kako bi preokrenuli ovu situaciju i učinili vožnju vozom pristupačnijom opcijom, istakla je ona. Aktivisti Greinpisa su otkrili da je putovanje vozom skuplje od putovanja avionom na 79 od 121 rute koje su proučavali.

Na pojedinim rutama bilo je dana kada je voz bio jeftiniji od aviona, čak i ako je prosečna cena bila veća. Voz je prednjačio zbog redovnih i pouzdanih veza, dobre brzine i karata ispod 150 evra.

Najbolje linije su Lisabon-Porto i Madrid-Barselona za domaća putovanja i Berlin-Prag, Cirih-Beč i Prag-Budimpešta za međunarodna putovanja. Nijedna od najboljih međunarodnih železničkih linija nije uključivala Veliku Britaniju, Francusku, Španiju ili Italiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: