Podeli vest

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić izjavila je danas da je važno što će KiM biti tema Generalne skupštine UN, jer je to, kako kaže, naš ključni problem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SUZANA GRUBJESIC
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić izjavila je danas da je važno što će Kosovo i Metohija biti tema Generalne skupštine UN, koju će u svom govoru kandidovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je to naš ključni problem.

Grubješić je podstila da su, od ukupno 193 članice GS UN, 84 priznale nezavisnost tzv. Kosova, koje nema većinu.

“Odluke se donose u Savetu bezbednosti, u kojem su Rusija i Kina. Kina zbog Tajvana ne podržava Rusiju u ratu u Ukrajini i ne želi da bude uvučena u sve ovo. Tračak nade daje mi to što SAD i Rusija nisu prekidale diplomatske odnose, što znači da je na delu podela karata i da to funkcioniše”, rekla je Grubješić za TV K1.

U vezi sa jutrošnjim obraćanjem predsednika Rusije, koji je najavio delimičnu mobilizaciju, kaže da još ne očekuje novi svetski rat, te da se situacija u Ukrajini promenila i da je za pet dana ukrajinska vojska vratila ono što je ruska vojska mesecima osvajala, što je veliki udarac za Rusiju.

“To odlaganje Putinovog obraćanja sa sinoć na jutros je zanimljivo, jer se čekalo da se probudi i krajnji istok Rusije. Odatle bi trebalo da dođe najviše novog ”mesa”. Proglasiće referendum Putin sigurno, ali ima problem sa opštom mobilizacijom, jer sinovi srednje klase Sankt Peterburga i Moskve ne žele da ratuju”, rekla je Grubješić.

Dodala je i da je najviše pretraga na Guglu od juče, iz Rusije, vezi sa pitanjem – kako otići iz Rusije.

“Zbog ukrajinske kontraofanzive pokreću se referendumi za pripajanje Donjecke i Luganske nezavisne republike. To je bio cilj Rusije, vraćanje tih istorijskih teritorija i ispravljanje istorijske nepravde. Zamislite kada bi svaka država u to krenula, to bi bila katastrofa”, ukazala je Grubješić.

Ona je napomenula i da je ruski cilj “denacifikacije u Ukrajini”, vrlo upitan od početka.

“Kakva denacifikacija u zemlji u kojoj je predsednik Jevrejin, a Azov je vrlo mala skupina ljudi. Tačno je, ta grupa je izazivala svašta, ali kazalo se da su poraženi potpuno nakon osvajanja čeličane u Marijupolju.”, rekla je Grubješić.

Dodala je da tek demilitarizacija nije uspela, jer Ukrajina ima malu, ali dobro obučenu vojsku.

“Spremali su se za rat godinama, nisu sedeli i čekali Ruse”, rekla je Grubješić.

Dodala je da Putin koristi Kosovo kao kartu oko Krima, i oblasti u Ukrajini i da uopšte nije na našoj strani.

“Nama će se najviše obiti o glavu kosovski presedan”, rekla je Brnabić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: