Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je lepa vest to što je dvoje dece juče pušteno kući, a da će dečak koji je povređen, i Urgentnom je centru, danas ili sutra, takođe, biti pušten kući.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

grujičić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Kako je objasnila, devojčica i nastavnica su na Urgentnom centru, i u ponedeljak će biti operisane sa ortopedske strane pošto imaju povrede ruku.

“One su van životne opasnosti. Nastavnica je i dalje jako neraspoložena. Verovatno nije i dalje svega svesna. To niko ne očekuje od svog đaka da će tako nešto da uradi”, rekla je Grujičićeva za TV Prva.

Takođe, ona kaže da će P. M. iz Malog Orašja (42) biti danas pušten kući. Ministarka je rekla da je “troje njih i dalje u kritičnom stanju”.

“M. A. (18) je imala povrede trbuha. S. J. ima povredu kičme kome je urađena drenaža. Devojčica u Tiršovoj je i dalje životno ugrožena. Ima “žestoko” oštećenje mozga, kao i dečak koji je imao povredu vratne kičme iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”.

Na svu sreću kičmena moždina mu nije prekinuta, ali će biti potrebno dosta vremena da se on oporavi. Mlad je, a ta njegova mladost je najveća šansa”, rekla je Grujičićeva.

Takođe, ministarka je govorila i o povređenima iz Mladenovca i Smedereva.

“M. M (56) je ekstubiran i operisan. Ima veliku povredu grudnog koša, kao i povredu leve podlaktice i desne šake. Operisana mu je leva podlaktica i nadlaktica. Devojčica koja je imala ustrelnu povredu glave, ima odličan postoperativni skener. Što se tiče povišenog pritiska u glavi ne preti nikakva opasnost. Prema levoj očnoj duplji joj je bio zaglavljen metak, i odluka je bila da se ona ne dira”, rekla je Grujičećeva.

Ministarka je rekla da M. A. (18), koja je imala dve prostrelne rane, da joj sutra sledi još jedna operacija. Kaže da su kolege jedva uspele da kod nje zaustave krvarenje, a ona je direktno ušla u operacionu salu.

“I. I. je momak koji je stabilan, ekstubiran, svestan i budan, sa povredama prepona, koji je takođe direktno ušao u operacionu salu. V. N. je ekstubirana, ima povredu leve podlaktice koja na žalost nije mogla da bude sačuvana. Rađena je fiksacija podkolenice, a devojčica se sjajno drži i svesna je”, objasnila je ona.

S. J. je, ako kaže, ektubiran, svestan, i pod bolovima, a povreda grudnog koša mu je sanirana.

“M. P. koji je imao povredu donjeg dela karlice je dobar. P. M. (42) odlazi kući danas, verovatno. U bolnici Dragiša Mišović je takođe M. P. (26) kome je odstranjen bubreg. On je ušao u fazi hemoralgijskog šoka odmah u operacionu salu. Intubiran je još uvek i stabilnog je stanja. Verovatno će biti za ekstubaciju narednih dana, ali je još uvek u kritičnom stanju”, objansila je Grujičićeva.

Kako je rekla, I. M. (20) koji je u početku bio zbrinut u KBC Dragiša Mišović, prebačen je u KBC Zemun gde je juče na ortopediji operisan. “Izvađen mu je metak iz zgloba, takođe, i metak koji je bio zaglavljen u potkolenici. Urađena je revizija desne natkolenice. On je stabilan i ekstubiran”, objasnila je ministarka.

“R. J (21) je u Urgentnom centru. On je svestan. Njega su zbrinule kolege u Smederevu i za sada je sve mirno. Kod njega ostaje još rešavanje leve nadlaktice. J. M. (23) i M. N. (22) su još uvek u Smederevu. Danas ću ih obići”, rekla je Grujičićeva. Kako je objasnila, “ovakvu tragediju niko nije mogao da očekuje”.

“Pre više od mesec dana nadležna ministarstva su radila na tome da se naprave mobilni timovi psihologa, psihijatara i pedagoga kao bi krenuli u rad po školama. Prilično smo poodmakli sa tim što se pokazalo kao dobro”, rekla je ministarka. Ona je pohvalila rad svih činilaca zdravstvenog sistema.

“Ne postoji bolnica u Srbiji koja bi za pola sata otvorila šest operacionih sala, a kolege su odmah ušle u salu”, rekla je Grujičićeva misleći na Urgentni centar. Da oni to nisu uradili, ne bi bilo preživelih, objasnila je ministarka. “Hitna pomoć je odmah odreagovala. Hvala Tiršovoj i Urgentnom”, poručila je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: