Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da nema razloga da se, zbog epidemiološke situacije, produži zimski raspust za đake i napomenula da su učenici u Vojvodini jutros već krenuli u školu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

grujičić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

  Grujičić je pojasnila da su ispitivanja pokazala da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece starosti do četiri godine.
  “To je uzrast dece koja pohađaju vrtiće, a ne škole, tako da su rezultati takvi da nema razloga da se produži raspust”, rekla je Grujičić za “Novo Jutro” na Pinku.


  Ona se osvrnula i na dosadašnji rad resora na čijem je čelu 14 meseci i navela kako je urađeno mnogo toga, uključujući donošenje zakona koji je omogućio da pacijenti dobijaju terapiju koja je najbolja za njih.
  “Zatim je tu i Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji, koji će od prvog januara sledeće godine obezbediti kompletnu zaštitu podataka”, rekla je Grujičić.


  Ona je naglasila da je sa druge strane ostalo još mnogo toga i da se uradi.
  “Pre svega jačanje primarne zdravstvena zaštite, novi Institut za onkologiju i radiologiju, reorganizacija zdravstvenih sistema”, rekla je ona.


  Ministarka je naglasila da se takođe i radi na rešavanju nekih problema u sistemu, poput prevelikih lista čekanja na magnetnu rezonancu.
  “Za magnetnu rezonancu je već napravljen softver koji bi trebalo da zaživi od februara. Poenta je da smo revidirali oko 7.000 pacijenata i ispostavilo se da je 30 odsto imalo zakazane preglede na dva mesta. U ovom sistemu će biti i KBC Niš i Kragujevac, dok će u trećoj fazi od maja ući i KBC Vojvodina”, rekla je ona i dodala da će biti nabavljeno još 10 magnetnih rezonanci.


  Grujičić se osvrnula i na nove projekte, poput BSL laboratorije u Torlaku i izmeštanja porodilišta Narodni front iz Ulice Kraljice Natalije.
  “Ove godine je uloženo oko 500 miliona dinara. BSL labaratorija bi trebalo da bude izgrađena do kraja ove godine, a radovi bi trebalo da počnu u februaru. Tu će raditi naši stručnjaci i moći ćemo da identifikujemo sve mikroorganizme koji se pojave”, objasnila je ministarka.


  Kada je reč o novoj lokaciji porodilišta, Grujičić kaže da se izgradnja očekuje polovinom ove godine i to na Bežanijskoj kosi.
  “Za to će biti zaduženo ministarstvo za javna ulaganja, a najverovatnije će Narodni front pripasti KBC Bežanijska kosa”, rekla je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: