Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla je danas adaptirano Odeljenje za prikupljanje krvi i komponenata krvi na Institutu za transfuziju krvi u Beogradu i tom prilikom istakla da bez Instituta, nijedna bolnica u Srbiji ne bi mogla da funkcioniše, kao i da je tokom prošle godine tu skupljeno 76.000 doza krvi i preko 3.000 doza trombocita.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

“U Institut za transfuziju krvi je 40 odsto svih davalaca krvi koji su dali krv prošle godine. Ja se nadam da će im sada biti lakše da ponovo dođu u ovaj uređen prostor”, rekla je Grujičić.


Grujičić je navela da trenutno oko 1.500 građana daje krv u Institutu i dodala da je potrebno da taj broj poraste na 2.000 davalaca.
“Pozivamo mlade i sve one koji su zdravi da dođu i daju krv, jer je to najveći dar koji mogu da daju nekome, od toga ponekad može da zavisi život. Ja kao praktičar, kao neko ko je godinama radio u bolnici, znam koliko je važno u pravom trenutku imati trombocite, imati plazmu, imati krv”, ukazala je Grujičić.


Ministarka je pozvala mlade studente Medicinskog fakulteta da se specijalizuju za transfuzologiju, koja je prema njenim rečima deficitarna po broju sepcijalista.
“Prema našem zakonu svaka bolnica u kojoj se daje transfuzija mora imati transfuziologa, mladi će veoma brzo naći posao”, istakla je Grujičić.


Direktor Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić je objasnila da je Odeljenje za prikupljanje krvi i komponenata krvi usklađeno sa potrebama koje diktira trenutak.
“Terapija krvlju i terapijama krvi je moćna terapija, jedna od najmoćnijih, ovu terapiju obezbeđujemo mi građanima, ona se ne može kupiti ona je poklon. Preuređenje prostora je namenjeno onima koji poklone daruju, našim davaocima krvi, trombocita i krvne plazme”, navela je Mijucić.


Mijucić je pozvala građane da se dobrovoljno daju krv, kako bi bilo manje bolesnih po bolnicama.
“Zato ne dozvolimo da bude samo posmatrači i gledaoci, neka ovo bude pokretač za sve one koji mogu i žele da daju krv, a to ne čine iz nedostatka vremena, nepoverenja ili straha. Neka bude još jedan razlog za one koji to čine da nastave da čine”, zaključila je Mijucić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: