Podeli vest

Grupa superbogataša je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu u otvorenom pismu pozvala na povećanje poreza u cilju borbe protiv društvene nejednakosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

davos
Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

“Iznenađeni smo što ne možete da odgovorite na jednostavno pitanje koje vam postavljamo već tri godine: kada ćete oporezovati ekstremno bogate?”, naveli su učesnici onlajn kampanje “Ponosan što plaćam više”, tražeći odgovor od šefova država na WEF u Davosu, prenosi Dojče vele (DW).

Ono što je u toj kampanji posebno je to što su njeni učesnici i sami među najbogatijim ljudima na svetu pošto je inicijativa okupila 260 milijardera i milionera.

“Troškovi za našu ekonomsku, socijalnu i ekološku stabilnost su ogromni i svakim danom rastu”, navodi se u peticiji i dodaje da bi “ekstremno i neproduktivno bogatstvo” moglo da se iskoristi za ulaganje u demokratsku budućnost.

Potpisnici kampanje su između ostalih Valeri Rokefeler, Ebigejl Dizni, ali i Austrijanka Marlen Engelhorn čija je porodica svojevremeno osnovala nemačku hemijsku kompaniju BASF.

Većina superbogatih je i dalje veoma uzdržana ili negativno raspoložena prema eventualnom povećanju poreza za najimućnije osobe.

Jaz između bogatih i siromašnih raste, pošto je prema Svetskom izveštaju o nejednakosti za 2022. (World Inequality Report), više od trećine ukupnog privatnog bogatstva akumuliranog od sredine 1990-ih otišlo onima koji već spadaju u najbogatiji deo čovečanstva.

Na polovinu svetske populacije, odnosno na četiri milijarde najsiromašnijih ljudi, otpada samo dva odsto bogatstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: