Podeli vest

I Haradinaj i Gucati su osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 evra za po pet tačaka optužnice, među kojima nije odmazda

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SUĐENJE
Foto: Pixabay

Sudsko veće Specijalnog kosovskog suda u Hagu izreklo je prvostepene presude za odavanje zaštićenih informacija u predmetu protiv bivšeg predsednika i potpredsednika Udruženja veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

I Haradinaj i Gucati su osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 evra, prenosi Kosovo onlajn.

Sudsko veće u Specijalnom sudu zaključilo je da su Gucati i Haradinaj počinili delo odavanja zaštićenih informacija, objavljivanjem posebnih dokumenata.

Prema oceni sudskog veća, delo je učinjeno davanjem dokumenata novinarima i podsticanjem na dalje podnošenje sličnih dokumenata.

Čitajući nalaz pretresnog veća, predsedavajući sudija je rekao da su okrivljeni dozvoljavali i delili poverljiva sudska spisa, počinivši krivično delo.

“Sudsko veće je uvereno da su okrivljeni postupali sa direktnom namerom da obelodane zaštićenu informaciju“, rekao je, između ostalog, predsednik ovog tela.

“Optuženi su odgovorni za teške prestupe, nastavili su da distribuiraju zaštićene informacije i imena stotine zaštićenih svedoka i najavili su da će to nastaviti da rade. Ovom presudom se njihove radnje karakterišu kao krivična a ne patriotska dela”, naveo je predsednik veća i onda je pročitao presude.

Gucati je, prema rečima sudije, osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine, u koje se uključuje vreme provedeno u pritvoru i novčanu kaznu od 100 evra, istovetno kao i Haradinaj.

Gucati i Haradinaj su se teretili za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda, te da ometaju njegov rad.

“Zločine su počinili jer su hteli da ometaju rad ovog suda, da zastraše i osvete se svedocima”, rekao je u završnoj reči tužilac Džejms Pejsen, obrazlažući predlog da budu osuđeni na kaznu od šest godina zatvora.

Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije.

Gucati i Haradinaj su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična dela.

Specijalizovana veća su opisali kao “jednonacionalni sud” koji “ima za cilj da kazni Albance, dok amnestira zločine koje su počinile srpske vojne i policijske snage na Kosovu”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: