Podeli vest

Kompanija Gugl preusmerava žene koje traže onlajn savet vezan za trudnoću na savetovališta koje vode udruženja protiv abortusa, a ove reklame veoma liče na slučajne rezultate pretrage, prenosi Gardijan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

trudnica
Foto: Pixabay

Ako korisnik u Velikoj Britaniji ovog meseca upiše 40 ključnih fraza u Gugl pretraživač a koje se odnose na abortus, 117 od ukupno 251 rezultata pretrage vodi ka reklamama za organizacije koje se bore protiv abortusa, zaključak je studije Obzervera.

Ključne fraze koje su korišćene za Gugl pretraživač su, izmedju ostalih, “nacionalna zdravstvena služba abortus savet”, “poverljivo abortus podrška,” “trudna tinejdžerka pomoć”, navodi Gardijan.

U nekim slučajevima ove organizacije nude usluge savetovanja, ali ne navode jasno stavove ljudi, boraca protiv abortusa, koji stoje iza tih organizacija.

Iza organizacije “Telefon za pomoć sa krizama vezanim za trudnoću”, koja se često pojavljuje u rezultatima pretrage, jednim delom stoji i desničarska evangelička organizacija “Hrišćanska briga” koja propagira zabranu abortusa, navodi britanski list.

Reklame koje je Gugl ponudio osobi, za koju je imao podatke da je žena u dvadesetim godina koja živi u Londonu, veoma liče na rezultate slučajne pretrage.

Ovakvi rezultati su kod nekih izazvali zabrinutost. Poslanica Laburističke partije u britanskom parlamentu Stela Krisi smatra da vlada treba da izvrši pritisak na tehnološke gigante da odstrane rezultate koji mogu da budu potencijalno opasni.

Prema njenim rečima, postoji razlika izmedju slobode govora i “pokušaja da se obmanu ranjivi korisnici koji treba da budu sigurni da je ono što čitaju medicinski ispravno i nepristrasno”.

Gugl je saopštio da su ove reklame u skladu sa pravilima kompanije i naglasio da one imaju oznaku “reklama”, tako da je sa formalne strane sve u redu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: