Podeli vest

Internet kompanija Gugl danas je upozorila da niz kompanija za proizvodnju softvera za nadzor omogućava upotrebu opasnih hakerskih alata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

GOOGLE
Foto: Shutterstock

Gugl je zbog toga pozvao Sjedinjene Američke Države, kao i njihove saveznike, da učine što više kako bi obuzdale industriju špijunskog softvera, preneo je Rojters.


Firme za špijunski softver često ističu da su njihovi proizvodi namenjeni vladama za nacionalnu bezbednost.
Međutim, više puta otkriveno je da je takva tehnologija u poslednjoj deceniji veoma često korišćena za hakovanje telefona koji pripadaju organizacijama civilnog društva, političkoj opoziciji i novinarima, navodi Rojters.


Ova je industrija pod sve većim nadzorom otkako je špijunski softver izraelske kompanije NSO Pegasus pronađen na telefonima brojnih ljudi širom sveta, uključujući i zaštitnike ljudskih prava.


Guglovi istraživači naveli su danas da, iako je slučaj NSO poznat u svetu, postoje desetine manjih firmi koje pomažu širenju špijunske tehnologije za zlonamernu upotrebu.


“Potražnja kupaca iz vlada i dalje je velika, a naši nalazi otkrivaju i naglašavaju koliko su komercijalni prodavci špijunskog softvera proširili hakerske i špijunske mogućnosti koje slabe bezbednost interneta za sve korisnike“, navodi Guglov istraživački tim.
Oni dodaju da je privatni sektor odgovoran za bitan deo najsofisticiranijih alata koje su otkrili.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: