Podeli vest

Ruski rat u Ukrajini ne pokazuje znakove slabljenja. Najnoviji razvoj događaja je opasan i uznemirujući, kazao je Gutereš, preneo je TAS S.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gutereš
Foto: Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da nema naznaka da će se konflikt u Ukrajini završiti u skorije vreme.

“Ruski rat u Ukrajini ne pokazuje znakove slabljenja. Najnoviji razvoj događaja je opasan i uznemirujući. To su sve dalji koraci od bilo kakvih perspektiva za mir”, kazao je Gutereš, preneo je TAS S.

On je pozvao države da ponove svoju posvećenost da ne koriste nuklearno oružje i da ih u potpunosti odbace.

“Kao što sam rekao od početka, ovaj besmislen rat ima bezgraničan potencijal da nanese veliku štetu Ukrajini, ali i celom svetu. Pomisao o nuklearnom konfliktu, donedavno nezamisliva, postala je predmet debate. To je apsolutno neprihvatljivo. Sve nuklearne sile treba da se ponovo obavežu da neće koristiti nuklearno oružje i da će ih uništiti”, dodao je on.

Gutereš je rekao da se nada da će Rusija i Ukrajina nastaviti sa razmenom zatvorenika.

“Jučerašnje vesti da je više od 250 ratnih zarobljenika zamenjeno između Ukrajine i Rusije je dobar razvoj. Pohvaljujem napore obe strane i nadam se da će biti izgrađene na bazi ”svi za sve”, rekao je Gutereš na ministarskom sastanku Savetu bezbednosti UN na temu Ukrajine.

On se, takođe, zahvalio turskoj vladi na ulozi u “obezbeđivanju ovog sporazuma”.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je ranije danas da je 215 zarobljenika, među kojima su i pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona, predato Kijevu u zamenu za 55 ruskih vojnika i ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: