Podeli vest

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš predložio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu “put napred, koji ima za cilj popravljanje, proširenje i produženje” dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, rekao je zamenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gutereš
Foto: Shutterstock

Gutereš je zamolio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da pismo uruči Putinu, naveo je Hak u saopštenju posle susreta Gutereša i Lavrova u Njujorku.

Rusija je nagovestila da neće dozvoliti produžetak Sporazuma o žitaricama koji ističe 18. maja, a kao razlog navodi to što ruski deo sporazuma o izvozu ruskih žitarica i veštačkog đubriva nije ispunjen, preneo je Rojters.

Hak je rekao da se u pismu Putinu uzimaju u obzir nedavno iznete pozicije obe strane i rizici zbog kojih može da dođe do globalne nestašice hrane.

On je naveo da su slična pisma poslata Ukrajini, kao i Turskoj, koja je bila inicijator ovakvog sporazuma.

Tokom sastanka sa Lavrovim, Gutereš je primio k znanju ruske primedbe o implementaciji sporazuma.

“Gutereš je pružio detaljan izveštaj o napretku koji je već postignut i ponovio je posvećenost UN da nastavi da rešava preostala pitanja”, preneo je Hak.

Lavrov se nalazi u Njujorku kako bi predsedavao sednicama Saveta bezbednosti UN, s obzirom na to da je Rusija predsedavajuća ovog meseca. Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Đun rekao je novinarima da bi Peking voleo da se sporazum nastavi. “Naravno, to bi bilo korisno za ceo svet”, rekao je Džang.

Britanska novinska agencija navodi da je, po sporazumu, Kina najveći uvoznik ukrajinskog žita.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: