Podeli vest

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da u ovom trenutku ne vidi nikakvu mogućnost za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, dodajući da su obe strane uverene da mogu da pobede.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gutereš
Foto: Shutterstock

“Ovo je bila ruska invazija protiv međunarodnog prava, protiv Povelje Ujedinjenih nacija, ali ne vidim da je Rusija u ovom trenutku voljnu da se povuče sa teritorija koje je zauzela i mislim da se Ukrajina nada da će ih ponovo preuzeti. Ono što mi radimo, u meri u kojoj je to moguće, je dijalog sa obe strane kako bismo rešili konkretne probleme”, rekao je Gutereš u intervjuu za El Pais.

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti mirovnih pregovora, ali je dodao da su u ovom trenutku i ruska i ukrajinska strana potpuno uključene u rat, podsećajući da se govorilo o ruskoj ofanzivi zimus i da se za proleće najavljuje ukrajinska kontarofanziva. Na pitanje da li su isporuke oružja Ukrajini u skladu sa pravom na legitimnu odbranu, Gutereš je rekao da jasno da su obe strane pokušale da nabave oružje i dodao da se to dešava u ratovima.

“Cilj je da se omogući, ne odmah, ali kasnije, mir koji je pravedan, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija. Ali još smo daleko od toga”, smatra Gutereš.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: