Podeli vest

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je danas izjavio da će stotine miliona ljudi, koji se suočavaju sa glađu, platiti cenu zbog odluke Rusije da suspenduje sporazum o žitu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gutereš
Foto: Shutterstock

“Cenu će platiti stotine miliona ljudi koji se suočavaju sa glađu i potrošači koji se suočavaju sa globalnom krizom vezanom za troškove života”, napisao je Gutereš na Tviteru.

On je naveo da duboko žali zbog odluke Moskve da obustavi sprovođenje Crnomorske inicijative, za koju kaže da je bila spas za globalnu bezbednost hrane u svetu punom problema.

Gutereš je, odgovarajući na pitanja novinara, signalizirao da povlačenje Rusije podrazumeva i raskin dogovora Ujedinjenih nacija i Moskve o olakšanom izvozu žitarica i đubriva iz Rusije.

“Današnja odluka Ruske Federacije zadaće udarac ljudima koji su u nevolji širom sveta”, poručio je Gutereš, prenosi Rojters.

Ranije danas Rusija je obustavila učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, navodeći da raskid sporazuma nije povezan sa noćašnjim napadom na Krimski most.

Nešto kasnije, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je da je odluka o raskidu sporazuma o žitu konačna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: