Podeli vest

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je ubistvo više od 100 ljudi koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi situacija koja zahteva efikasnu i nezavisnu istragu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Mary Altaffer (STF)

Gutereš je, u Sent Vinsentu i Grenadinima, pre samita Zajednice latinoameričkih i karipskih država, rekao da je “šokiran” najnovijim incidentom u ratu Izraela i Gaze, javlja Rojters.

Generalni sekretar je, odgovarajući na pitanja o neuspehu nedavne rezolucije SB UN kojom se zahtevao prekid vatre u Pojasu Gaze, naglasio da pogoršanje geopolitičkih podela “transformiše moć veta u delotvoran instrument paralize delovanja Saveta bezbednosti”.

“Potpuno sam uveren da nam je potreban humanitarni prekid vatre i bezuslovno i hitno oslobađanje talaca, i da bi trebalo da imamo Savet bezbednosti koji je u stanju da postigne ove ciljeve“, rekao je Gutereš.

Prethodno su Sjedinjene Američke Države blokirale saopštenje Saveta bezbednosti UN koje je predložio Alžir, a podržale arapske zemlje, a u kojem bi izraelske snage bile okrivljene za otvaranje vatre na Palestince koji su čekali na isporuku hrane i druge humanitarne pomoći u blizini grada Gaze i za ubistvo više od 100 ljudi.

Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa juče je saopštila da je u izraelskim vojnim udarima ubijeno 104 Palestinca i ranjeno 700, dok su čekali kamione sa humanitarnom pomoći u gradu Gazi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: