Podeli vest

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu (Mehanizam) pravosnažno je osudio nekadašnje čelnike resora Državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na kazne zatvora od po 15 godina zbog pomaganja i podržavanja izvršenja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Piroschka van de Wouw/Pool Photo via AP

Stanišić je pratio u sudnici presudu, dok je Simatović pratio preko video konferencijske veze iz pritvorske jedinice. Kako je rekla predsednica žalbenog veća Garsijela Gati Santana, koja je i predsedavajući sudija, žalbeno veće je odbacilo sve žalbe i Simatovića i Stanišića.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina. 

Ovaj slučaj je pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Žalbeno veće MKSJ-a naložilo je potpuno novo suđenje. Predmet je nastavljen u nadležnosti Mehanizma koji je izrekao prvostepene presude 6. avgusta 2021. godine.

Žalbe na presudu su uložili i tužilaštvo Mehanizma i odbrana. Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinackog poduhvata (UZP). Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u UZP-u delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.        

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva. Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je doneta pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021.

Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a za ključne zločine.

Stanisić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!