Podeli vest

Prevaranti su oteli nalog političarke dok je bila u avionu na povratnom letu iz Kaira. Italija je očigledno na meti sajber kriminalaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Evan Vucci (STF)

U nedelju je šefica italijanske vlade Đorđa Meloni posetila Kairo zajedno sa nemačkom kancelarkom kako bi zaključiola sporazum EU sa Egiptom . Dok je bila u avionu za Rim, njen Instagram nalog je hakovan, prenosi Heute.

Na njenom profilu bila je priča i objava sa rečima “Hvala Elon free Btc!” a objavljena je i slika lažnog profila američkog preduzetnika Ilona Maska , prenose italijanski mediji. BTC je skraćenica za Bitcoin. Lice šefa Iksa (bivši Tviter) i Tesle se više puta koristi za prevare, vrlo često u vezi sa kriptovalutama.

Italija na vidiku sajber kriminalaca

Problem je rešen nakon nekoliko minuta, ali slike su već bile u krugu interneta. Ovo nije prvi slučaj ove vrste u Italiji.

U 2023. broj ozbiljnih hakerskih napada porastao je za 65 odsto – više od polovine ima kritične ili ozbiljne posledice. Poređenja radi: U drugim zemljama sveta zabeležen je porast od dvanaest odsto. Prošle godine su najviše pogođeni državni i vojni sektor, a zatim industrijski sektor.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: