Podeli vest

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca danas je biti obeležena 78. godišnjica Operacije Halijard u Drugom svetskom ratu za spasavanje američkih i drugih savezničkih vazduhoplovaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

PRANJANI HALIJARD
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC/

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je danas obeležavanju 78. godišnjice misije “Halijard” u Pranjanima, koje je jedan od simbola savezničke borbe u Drugom svetskom ratu, i tom prilikom istakla da je misija “Halijard” svetao primer hrabrosti i čovečnosti, zapisan velikim slovima u našoj, evropskoj i svetskoj istoriji ratovanja.

“Spasavajući savezničke pilote, srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, izveli su jedan od najvećih herojskih podviga tokom nacističke okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu. To je istovremeno bio čin patriotizma i junaštva, ispunjen dubokom svešću o tome koliko je značajno da se zajedno sa saveznicima stane na stranu slobode i pravde”, naglasila je ministarka kulture i podsetila da je jedan od naziva misije “Halijard” bio operacija “Vazdušni most”.

“I kao što su u književnom radu našeg nobelovca Ive Andrixha mostovi često prisutni kao različiti simboli, tako je i ovde u Pranjanima, i drugim mestima širom Srbije, most sinonim za solidarnost i neraskidivu povezanost naših naroda proisteklu iz ove, po svom karakteru nadasve humane misije”, ocenila je Gojković.

Gojković je izjavila da će ostati zabeleženo da ni rizik od strahovite odmazde, pa i od same smrti, nisu uplašili Ravnogorce i srpske seljake u svojoj plemenitoj nameri da spasu živote svojih prijatelja i saveznika uz podsećanje da svako ko iole poznaje istoriju naše zemlje, naroda i tog kraja, dobro zna da spasavanje života i skrivanje oborenih pripadnika prijateljske vojske nije bio samo čin čovečnosti i milosrđa, već i ispunjavanje obaveze prema precima i zaveta koji su nam ostavili.

“Srpski narod uvek je bio poznat po svojoj pravdoljubivosti, slobodarskom duhu i po tome da jako dobro znamo da slobodu cenimo više od svega. Jedna od odlika velikih ljudi i naroda je to da su uvek umeli da prepoznaju da biti slobodan podrazumeva i slobodu za drugog, a ne samo za sebe”, navela ministarka kulture, i podsetila da su iz srpskog naroda ponikle slavne srpske vojvode, Putnik, Stepanović, Bojović i Mišić, zatim Karađorđe, knez Miloš i car Lazar, koji je sa svojom vojskom stao na branik ne samo svoje otadžbine, već i čitave Evrope.

Gojković je napomenula da stanovnici Pranjana i drugih sela u Srbiji i Republici Srpskoj i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini nisu imali dilemu da li treba da rizikuju svoje i živote svojih najmilijih kako bi spasili savezničke živote.

“Ova operacija autentično je svedočanstvo o solidarnosti srpske vojske sa ratnim drugovima iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade i drugih savezničkih zemalja”, rekla je Gojković i poručila da državnim obeležavanjem tog događaja, još jednom upućujemo poruku i želju za dalje unapređenje odnosa sa našim saveznicima iz Drugog svetskog rata, među kojima Sjedinjene Američke Države zauzimaju veoma važno mesto.

“Sigurna sam da smo svi ponosni na to što i danas stojimo ovde zajedno sa potomcima naših prijatelja i saveznika s kojima smo uspeli da zaustavimo i uništimo zlo nacizma. Prijateljstvo nastalo u Pranjanima i brojnim mestima u Srbiji, obavezuje sve nas da ga pažljivo čuvamo i negujemo, i kao dug prema hrabrim precima i kao zalog za lepšu i bolju budućnost”, zaključila je Gojković..

Pored ministarke Gojković, govorili su i Džon Kapelo, penzionisani potpukovnik američke avijacije i predsednik Fondacije misija Halijard, general-major Stiven Edvards komandant Komande specijalnih operacija za Evropu i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: