Podeli vest

Glavni uslov Hamasa za razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom ostaje potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol tog palestinskog pokreta Valid Kilani i dodao da ta grupa još nije primila predlog Izraela za dvomesečni prekid vatre u palestinskoj enklavi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Leo Correa

“Glavni uslov nije privremeni, već trajni prekid vatre. Tek nakon toga će se razgovarati o drugim pitanjima, kao što su razmena zarobljenika i nastavak humanitarne pomoći”, rekao je Kilani za agenciju Anadolija.On je dodao da su lideri Hamasa videli novi izraelski predlog u medijima, ali da ga zvanično nisu dobili.


Portal Aksios objavio je ranije danas da je Izrael preko katarskih i egipatskih posrednika izneo predlog da zaustavi vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi.


Predlogom se ne prihvata zahtev Hamasa da Izrael u potpunosti okonča rat, ali ide se korak više nego što je Izrael to činio u prethodnim ponudama, navodi američki sajt pozivajući se na dva izraelska zvaničnika.


Prema predlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tela mrtvih talaca u nekoliko faza.
Izraelski zvaničnici su rekli da čekaju odgovor Hamasa, ali su istakli da su oprezni optimisti u pogledu mogućnosti da se postigne napredak u narednim danima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: