Podeli vest

U Bolnici za ginekologiju i akušerstvo Kliničko bolničkog centra (KBC) Zemun četiri zdravstvena radnika obolela su od morbila, ali na sreću među pacijentima i bebama nije registrovan nijedan slučaj zaraze malim boginjma.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

bolnica
Foto: Shutterstock ilustracija

Kako je izjavila načelnica Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris, zdravstveni radnici KBC Zemun su oboleli od 12. do 21. maja.

“Ne možemo znati izvor infekcije. Jasno je da su preostale tri osobe inficirane kontaktom sa prvoobolelom osobom. Kada govorimo o vakcinalnom statusu, jedan inicijalni slučaj je nepoznat, a ostale tri osobe nisu imale zaštitni titar antitela na morbile i to je razlog zaraze”, rekla je Maris za današnji Blic.

Ona je navela i da su svi kontakti sa prvoobolelim zaposlenim provereni, kao i vakcinalni status svih zaposlenih, kako bi se videlo da li poseduju zaštitu. Ta provera, kako je naglasila, pokazala je da troje zaraženih nije imalo zaštitu.

“Prvooboleli je bio hospitalizovan, ali se oporavio i otpušten je. Ostalo troje su na kućnom lečenju”, rekla je Maris. Prema njenim rečima, sve pacijentkinje koje su bile u kontaktu sa obolelim u fazi inkubacije, odnosno četiri dana pre i četiri dana posle izbijanja ospe, su pregledane, proveren im je vakcinalni status i informisane su o slučaju, a rečeno im je i da se jave lekaru ukoliko se pojave simptomi.

Maris ističe da ne očekuje dalje širenje zaraze i da je Gradski zavod za javno zdravlje u svakodnevnom kontaktu sa kolegama u KBC Zemun. U Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC Zemun primaju se samo hitni slučajevi i obavezno je nošenje maski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: