Podeli vest

Sukob Izraela i Hamasa – 96. dan. Od početka sukoba u Gazi stradalo je više od 23.300 Palestinaca, a ranjeno njih 59.000. Više od 330 poginulih na Zapadnoj obali od 7. oktobra. Izrael otkrio 15 tunela u centralnoj Gazi i najvio nove operacije u tom području. SZO otkazao misiju isporuke pomoći Gazi zbog bezbednosnih razloga i pozvao Izrael da odobri pošiljku. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Huti: Rezolucija Saveta bezbednosti UN je politička igra

Lider Huta Mohamed Ali al Huti poručio je danas da je rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se od jemenskih pobunjenika zahteva da prestanu sa napadima na trgovačke brodove u Crvenom moru, predstavlja “političku igru” i da su SAD te koje krše međunarodno pravo.

Al Huti je u objavi na X platformi rekao da ono što jemenski militanti rade ulazi u okvire “legitimne odbrane” i da će svaka akcija sa kojom se budu suočili imati odgovarajući odgovor, prenosi Rojters.

“Pozivamo Savet bezbednosti da odmah oslobodi 2,3 miliona ljudi iz izraelsko-američke opsade Gaze“, saopštio je vođa Huta.

Huti, proiranska organizacija koja je preuzela kontrolu nad većim delom Jemena tokom građanskog rata, ranije su saopštili da će napadati brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji idu ka izraelskim lukama, kako bi na taj način dali podršku islamistima Hamasa u Gazi.

Savet bezbednosti UN usvojio je u sredu rezoluciju kojom se od jemenskih Huta zahteva da prestanu sa napadima na komercijalne i trgovačke brodove u Crvenom moru.

Kako je navedeno u rezoluciji, Savet bezbednosti UN “najoštrije osuđuje napade Huta”, kojih je bilo najmanje 20, na komercijalne brodove, od 19. novembra 2023. godine. Pored toga, Savet bezbednosti UN “zahteva da Huti odmah prekinu sve takve napade koji ometaju globalnu trgovinu, štete pravima i slobodama plovidbe i ugrožavaju regionalni mir i bezbednost“, prenosi AP.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja, protiv nije bila nijedna članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina, Alžir i Mozambik bili uzdržani. Pre glasanja, Savet bezbednosti UN je odbacio tri amandmana Rusije.

Izrael danas pred sudom u Hagom zbog optužbe za genocid

Tel Aviv danas će se naći na optuženičkoj klupi Međunarodnog suda pravde pod optužbom za genocid u ratu u Pojasu Gaze.

Izraelski predsednik Isak Hercog, međutim, odbacio je optužbe kao “okrutne i besmislene”.

Južna Afrika je, naime, podnela tužbu sud u Hagu kako bi primorala Izrael da odmah obustavi vojne operacije u Gazi.

Bajdenova administracija, uoči suđenja, ponovila je da se protivi suđenju, ističući da su optužbe neosnovane. 

“Izrael ima pravo da se brani od Hamasovih terorističkih akata”, izjavio je Metju Miler, potparol Stejt departmenta.

Optužbe za genocid su teško dokazive, podseća Gardijan, ali dodaje da Južna Afrika očekuje da će sud izdati privremene mere Izraelu da “prestane sa ubistvima palestinskog naroda u Gazo”.

(Times of Israel, Guardian)


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…