Podeli vest

Američke kompanije su u Srbiju uložile preko četiri milijarde dolara i zapošljavaju više od 20.000 radnika. Postoji veliki potencijal za dalji rast, ocenio je ambasador Hil

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hil
FOTO TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIĆ/ARHIVA

Američki ambasador Kristofer Hil i predsednik Americke privrede komore u Srbiji Stefan Lazarević danas su tokom susreta sa privrednicima članovima američke komore naglasili značaj daljeg napretka Srbije u pridruživanju EU i naveli da će SAD nastaviti da pružaju podršku Vladi Srbije u svim važnijim reformskim procesima kojima se dodatno unapređuje poslovno okruženje.

„Srbija je postala ključna investiciona destinacija u Evropi. Američke kompanije su u Srbiju uložile preko četiri milijarde dolara i zapošljavaju više od 20.000 radnika. Postoji veliki potencijal za dalji rast“, ocenio je ambasador Hil.

On je dodao da čvrsto veruje u nastojanja AmCham-a da podrži američke vrednosti, uključujući stvaranje jednakih tržišnih uslova za sve privrednike, kao i unapređenje transparentnosti, vladavine prava, digitalizacije, energetske diversifikacije i zaštite životne sredine.

„To su načela koja će pomoći Srbiji ne samo da privuče nove kompanije, već i da postane članica EU, najvećeg trgovinskog bloka na svetu“, rekao je Hil.

Lazarević i Hil izrazili su punu podršku regionalnoj ekonomskoj saradnji kroz inicijative kao što je „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj smanjenje prepreka za trgovinu i putovanje između zemalja u regionu.

Hil je ocenio da „Otvoreni Balkan“ ima mogućnost da aktivira celokupni ekonomski potencijal ovog regiona i privuče još više inostranih ulaganja.

„AmCham Srbija je aktivno uključen u podsticanje regionalnih inicijativa kao što je ´Otvoreni Balkan´. Ta inicijativa svakako predstavlja veliku podršku procesu pridruživanja EU, a mi ćemo se postarati da budemo konstruktivan partner i pomognemo da se uklone sve prepreke, što će omogućiti ovoj inicijativi da ostvari svoj puni potencijal i podstakne i druge da joj se pridruže“, naglasio je Lazarević.

On je zahvalio ambasadoru SAD na podršci američke vlade reformama i unapređenju konkurentnog poslovnog okruženja.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: