Podeli vest

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je važno pogledati činjenicu da Srbija radi dobre stvari za Ukrajinu, ali da se o nekim stvarima priča, a o nekima ne.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hil
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/

Hil je to rekao na Kopaonik biznis forumu, govoreći o usklađivanju spoljne politke Srbije sa EU.

“Ako pogledate činjenicu da se srpski predsednik (Aleksandar Vučić) četiri puta za 10 meseci sastao sa ukrajinskim (predsednikom Volodimirom Zelenskim), to su smisleni susreti, činjenicu da je srpska Privredna komora preduzela korake da pozove privrednu komoru Ukrajine, da razgovaraju i potpišu Memorandum o bilateralnoj rekonstrukciji Urkajine, to su važni koraci”, rekao je Hil.

Ambasador je naglasio da ljudi trebaju da imaju na umu činjenicu da Srbija pokušava da učini neke stvari na svoj način, možda nekada i na bolji način nego što neko drugi radi.

On je istakao da je važno da Srbija preuzme vođstvo u inicijativi Otvoreni Balkan koja podrazumeva koncept regionalne integracije u kojom su uspostvljeni načini saradnje kao u EU i dodao da ti šabloni saradnje opstaju i nedozvoljavaju da probemi nastali van EU uđu u EU.

Prema njegovim rečima, Srbija zapravo predlaže regionalnu integraciju.

Podsetio je da je jedno vreme proširenje bilo zatvoreno ali da sada nije i da je Srbija na tom putu gde pripada.

“Srbija dolazi u EU sa sopstvenom ličnošću, a ta ličnost Srbije obuhvata odnose sa najrazličitijim željama sa kojim zemlje zapadne Evrope nisu imale odose. To znači da Srbija može da donese na sto nešto durgačije. Istovremno kada govorimo o bilo kom klubu taj klub mora da osigura da novi članovi donesu vrednosti i da podržavaju vrednosti i interese kluba”, rekao je Hil.

Prema njegovim rečima fer je da se održvaju razgovori i da se dublje zađe u neke od pitanja koji sugerišu drugačijeg igrača za stolom kao što Srbija može da bude.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ