Podeli vest

Putin ne voli kritike, naročito one koje dolaze od žena, rekla je Klinton

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hilari
Foto: Shutterstock

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da predsednik Rusije Vladimir Putin ima “skoro mesijansku veru u sebe” i da ne voli kritike, naročito ako dolaze od strane žena, prenosi Gardijan.

Ona je podsetila da je „imala neke pozitivne pomake“ u bliskoj saradnji sa Putinom između 2009. i 2013. kada je on bio premijer Rusije, ali da se taj odnos pogoršao kada je kritikovala „očigledno nepoštene“ izbore koji su ga vratili na mesto predsednika 2012.

Klinton je tada prilikom jednog svog govora istakla da “Rusi imaju pravo da se njihov glas čuje i njihovi listići pravilno prebroje”, kao i pravo “da izbori budu po međunarodnim standardima”,navodi britanski list.

U Rusiji su nakon toga izbili protesti u kojima je učestvovalo desetine hiljada ljudi, za šta je Putin okrivio bivšu američku državnu sekretarku.

“Putin ne voli kritike, naročito one koje dolaze od žena. Uprkos tome što tvrdi drugačije, veoma se namučio kako bi pomogao Trampu da dođe na mesto predsednika 2016. godine”, rekla je Klinton koja je izgubila od Trampa na tim predsedničkim izborima, prenosi Gardijan.

Klinton je još rekla da Putin “ima gotovo mesijansku veru u sebe”, kao i “želju za povratkom carske Rusije”.

Ona je navela da joj je to pomoglo da shvati kako će on zbog toga postati “pretnja za celu Evropu i ostatak sveta”.

“Kada je izvršio invaziju na Ukrajinu nisam bila iznenađena. Ali me je prijatno iznenadilo kako se vlada predsednika Volodimira Zelenskog organizovala i kako se Ukrajina brani”, naglasila je Klinton.

Ona takođe tvrdi da je dobro to što je NATO odlučio da snabde Ukrajinu oružjem, čime je, po njenom mišljenju “potvrđena potreba za očuvanjem institucija koje treba učiniti još efikasnijim u budućnosti”.

Kada je u pitanju otvaranje tribunala u SAD na kom bi se bavili pitanjima ratnih zločina u Ukrajini, Klinton smatra da bi oni “mogli da se formiraju, ali da će se to teško ostvariti”, prenosi Gardijan.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: